PRETRESENI SEFOVI KRIMINALACA Oduzeto 2,8 kilograma zlata i 660 tisuća eura

Organizirani kriminal

Pripadnici SIPA-e su iz spomenutih sefova oduzeli oko 660 tisuća eura, 24 tisuće američkih dolara, 48 tisuća japanskih jena, kao i oko 2,8 kilograma zlata, a novac i zlato, kako tvrde u SIPA-i, vjerojatno potiču od kaznenih djela organiziranog kriminala, dilanja droge, te "pranja" novca.
Sefove su koristili državljani Bosne i Hercegovine H. H., H. N., H. A., koji se trenutačno nalaze u pritvoru u Italiji.
Pretres banke je izveden po naredbi državnog Suda, a pravosudna tijela BiH i Italije su izvela koordiniranu akciju posredstvom međunarodne pravne pomoći. Sud BiH bi trebao odlučiti o daljnjim koracima koje će poduzeti u vezi s privremeno oduzetim novcem i zlatom. Međutim, u Sudu BiH jučer se o ovim aktivnostima SIPA-e nisu mogle dobiti nikakve informacije, kao ni od ostalih istražnih tijela.
Jučer nije bilo moguće doznati kada su i na kojoj lokaciji trojica državljana BiH uhićena u Italiji, navodno zbog trgovine drogom, kao ni jesu li prolazili kroz evidencije domaćih tijela gonjenja.

Obitelj Hrustić

Međutim, nitko od nadležnih nije mogao potvrditi, ali ni demantirati informaciju da se trojica pritvorenih državljana BiH u Italiji prezivaju Hrustić, koji su s područja općine Vlasenica. Nekoliko, točnije 10-ak, članova obitelji Hrustić je tijekom srpnja uhićeno u Italiji zbog organiziranja kriminalne skupine koja je preprodavala drogu i "prala" novac, ali nitko od istražitelja jučer nije želio potvrditi jesu li novac i zlato privremeno oduzeti iz sefova u banci vlasništvo nekog od Hrustića.
Osim 10-ak Hrustića, policija je ljetos uhitila i nekoliko državljana Italije zbog istih kaznenih djela. Također se moglo čuti da su neki od Hrustića zbog nedostatka dokumenata za boravak u Italiji deportirani u BiH. Nije isključena mogućnost ni da aktivnosti s pretresom sefova koji su u vlasništvu osoba u sukobu sa zakonom budu nastavljene i u idućem razdoblju.

Piše: H. Rovčanin / dnevni-list.ba