Pokrenuta nova istraga o ubojstvu Joze Leotara?

Atentat Jozo Leutar
Arhiva
Kako tvrdi Večernji list, istraga je započeta praktično tamo gdje je pravomoćno oslobađajućom presudom okončan sudski proces Ivanu Andabaku, Željku Ćosiću, Dominiku Ilijaševiću, Zoranu Bašiću, Jedinku Bajkuši i Mariju Miličeviću.

''Prema navodima neimenovanog dužnosnika bliskog istrazi, praktično nakon suspendiranja istražnog tima, istraga se ponovno pokušava usmjeriti, ne prema počiniteljima ovoga atentata, nego prema hrvatskoj politici koja je bila meta i prijašnjeg montiranog procesa jer se tijekom sudskog postupka tadašnjem predsjedniku Anti Jelaviću i generalu Stanku Baji Sopti pokušalo nametnuti odgovornost kako bi se s jednim potezom otupila oštrica hrvatskih zahtjeva i kasnije degradirala prava Hrvata''.

Novine, pišući o navodnim shemama povezanih s ubojstvom i lažnim svjedočenjima, navodi kako su predstavnici obrana optuženih za Večernjak potvrdili kako za novu istragu ne treba puno i da treba započeti na ''šupljinama'' u sudskom spisu onih koji su fabricifrali dokaze i izjave svjedoka.

''Skandalozno je da nestane geler koji je usmrtio Leutara, što govori kako se radilo o 'državnom' pokroviteljstvu. A što je u pozadini ovoga slučaja, najbolje oslikava izjava nekadašnjeg tužitelja u Sarajevskoj županiji, Branka Šljivara: 'Onog trenutka kada država odluči progovoriti o slučaju pokojnog Joze Leutara, tada će Tužiteljstvo za 5 minuta riješiti problem''', piše Večernji list.