FOTO/VIDEO  Najmanje 91 mrtvih u dva napada pomahnitalog Andersa Breivika

norveška, teroristički napad
Norveška televizija TV2 objavila je na svojim internetskim stranicama identitet i fotografiju 32-godišnjeg Anderas Behringa Breivika, počinitelja jučerašnjeg pokolja na otoku Utoya u Norveškoj. TV2 je objavila da je uhićeni Norvežanin povezan s desničarskim ekstremistima. Policija navodno smatra da je povezan i s eksplozijama u Oslu.

Breivik je odjeven u policijsku odoru ubio 80 mladih ljudi i mnoge ranio u ljetnom kampu socijaldemokratske mladeži. Šef policije priopćio je kako ne može jamčiti da žrtava neće biti više jer ima teško ranjenih. Malo prije toga u eksploziji u središtu Osla poginulo je sedam osoba.


Svi Hrvati u Oslu su dobro, potvrdio je naš veleposlanik u Norveškoj Mario Horvatić. Bombaški napad u Norveškoj osudili su čelnici Europske unije, NATO-a i mnogih zemalja među kojima i američki predsjednik Barack Obama te francuski Nikolas Sarkozy.

Teroristička skupina Ansar al-Džihad al-Alami, ili Pomagači globalnog džihada, tvrdi da je odgovorna za napade u Oslu, prenio je New York Times. List također navodi kako su čelnici muslimana u Norveškoj brzo osudili napade. Norveška je jedna od nekoliko zemalja koje je čelnik Al Kaide Ajman al-Zavahri naveo kao moguće mete napada.