Mostar: Ponovit će se suđenje za bacanje topovskog udara na Jeleča

tunel salakovac

... sud za Zlatka Humu, djelatnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji je 2015. bacio ''topovski udar'' u tunelu sjeverno od Mostara nedaleko od vozila u kojemu se nalazio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Po informacijama do kojih je došao Večernji list, Županijski sud naložio je obnovu postupka zbog bitnih povreda sudskog postupka, ali i zanemarivanja dokaza, iskaza i činjenica koji su predstavljeni tijekom prvostupanjskoga postupka.

Iako je Županijski sud mogao donijeti i presudu, osloboditi ili pak izreći kaznenu sankciju agentu OSA-e Humi, to se ipak nije dogodilo, pa će se ponoviti cijeli postupak.

Žalbu na oslobađajuću presudu izrekli su i pravni zastupnici general-pukovnika Ante Jeleča, kao i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Podsjećamo, mostarski Općinski sud u siječnju je oslobodio radnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Zlatka Humu (25) koji je bio optužen zbog detonacije kod tunela Salakovac u listopadu 2015. godine, u trenutku kada je tuda prolazio načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jeleč.

Odvjetnik Damir Sadović rekao je Srni da je tijekom suđenja Općinski sud u Mostaru utvrdio da nije dokazano da je postojala neposredna opasnost po život i tijelo generala Jeleča "s obzirom da se radilo o petardi".

"To je sve bio stjecaj nesretnih okolnosti. Riječ je o petardi. General Jeleč i njegov vozač potvrdili su da nije bilo oštećenja na vozilu, kao i da ih nisu vidjeli, jer je bila krivina", rekao je Sadović, dodajući da je dokazano da je riječ o udaljenosti od oko 200 metara između vozila.

Tijekom istrage Humo je priznao da je pri izlasku iz tunela Salakovac na povratku s posla iz Sarajeva kući u Mostar iz vozila bacio topovski udar.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije optužilo je Humu za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a nakon presude najavilo je žalbu. Humo je sin bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i bivšeg ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Esada Hume.