Humo oslobođen za napad na Antu Jeleča, prvog čovjeka bh.vojske

anto jelač
načelnik Združenog stožera OS BiH, sutkinja Općinskog suda u Mostaru Ognjenka Škoro jučer je nepravomoćno oslobodila Zlatka Humu (25) iz Mostara, djelatnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)

Nakon više od godinu i dva mjeseca od incidenta u mostarskom tunelu Salakovac, a koji je prijavio Ante Jeleč, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH, sutkinja Općinskog suda u Mostaru Ognjenka Škoro jučer je nepravomoćno oslobodila Zlatka Humu (25) iz Mostara, djelatnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), inače sina bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i županijskog ministra Esada Hume. Kako doznaje Večernji list BiH, čiji je novinar jedino pratio izricanje presude, iako se u početku spominjao terorizam, ovaj sud je ocijenio da Humo mlađi nije kriv za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a za što je, inače, zapriječena kazna od tri mjeseca do tri godine.

Sutkinja je najavila nakandno objašnjenje presude, a županijska tužiteljica Maja Ćišić, nezadovoljna iskodom suđenja, odmah je najavila podnošenje žalbe Županijskom sudu u Mostaru. Agent OSA-e je, pritisnut dokazima, naposlijetku bio policiji priznao bacanje improvizirane eksplozivne naprave, tzv. topovski udar u tunelu. Srećom, siloviti zvučni udar se dogodio ispred, a ne ispod vozila, i samo zahvaljujući prisebnosti generalova profesionalnog vozača nije došlo do neželjenih posljedica.