Kako su Lijanovići opljačkali milijune maraka, pročitajte u izvješću UNO BiH

Lijanovići, Lijanovići, pljačka, Lijanovići, Dragan Čović, optužnica, Lijanovići, uhićenje, prijave, Sipa, Lijanovići, pljačka, uhićenje, prosvjed, Lijanovići, Široki Brijeg, Lijanovići, prosvjedi, Široki Brijeg, Lijanovići, prosvjed, Lijanovići, prosvjed, prosvjedi, Široki Brijeg, Lijanovići, prosvjed, radnici, Lijanovići, Široki Brijeg, prosvjedi, Lijanovići, prosvjedi, Božić, Lijanovići, proračun, isplata, lijanovic, Lijanovići, uništeni dokumenti
... i njegov brat Mladen, zastupnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH, po čijem je nalogu uhićenje i izvršeno.

U akciji kodnog naziva "Meso", koja se provodi u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), zbog sumnje na organizirani kriminal i poreznu utaju, uhićena su i njihova braća: Slavko i Jozo Ivanković-Lijanović te otac Stipe-Lijan Ivanković. Pored toga, policija je uhitila još devet osoba među kojima su i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, te Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravo Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

U okviru akcije izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz poduzeća: „Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, „Kora- fin" d.o.o. Široki Brijeg, „Velmos Company" d.d. Mostar.

Istraga protiv obitelji Lijanović vodi se od prošle godine nakon prijave koju je protiv njih podnijela Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO), zbog sumnje da su počinili krivično djelo osnivanje i fiktivno gašenje poduzeća na osnovu čega su izbjegavali plaćanje poreza.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) došli su u posjed izvještaja koji je UNO proslijedila državnom tužiteljstvu krajem ožujka 2013. godine. U izvještaju se iznosi sumnja da su tvrtke MI-MO Mostar, „Mesna industrija Farmer" Široki Brijeg, „Farmko" Široki Brijeg, Z.D.I. „Produkt" Široki Brijeg i „Laktat" Posušje, izbjegavajući platiti porez na dodanu vrijednost, oštetile državni propračun za više milijuna maraka.

Te su tvrtke, kako se zaključuje u Izvještaju UNO BiH, povezane s poduzećem „Lijanovići" iz Širokog Brijega, čiji je suvlasnik Jerko Ivanković-Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i dopremijer Federacije BiH.

Inspektori UNO BiH su ovih pet tvrtki povezali sa poduzećem „Lijanović" na osnovu ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice s opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina s kompletnom opremom te na osnovu ugovora o licenci koje je kompanija „Lijanović" potpisivala s osumnjičenim tvrtkama.

Inspektori sumnjaju da poduzeće „Lijanović" d.o.o. vrši osnivanje pravnih osoba koja se formalno vode kao vlasnici, odnosno korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Nakon što bi jedna od osnovanih tvrtki napravila dug po osnovu poreza, prestajala bi s radom. Potom bi se osnivala nova tvrtka, a scenario bi se ponavljao. Kako te tvrtke nisu raspolagale vlastitom imovinom, UNO nije mogao izvršiti prinudnu naplatu duga.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

CIN/HMS/