Jablanica: Više detalja o sukobu radnika i oko 500 policijaca u "Granitu"

Kako je priopćeno iz Sudske policije, u skladu s naredbom Općinskog suda Konjic, kojom je od Sudske policije Federacije BiH tražena asistencija sudskim izvršiteljima ovog suda prilikom izvršenja službene radnje u pravnoj stvari uvođenja stečajnog upravitelja firme "Granit Jablanica" d.d. Sarajevo Abdulaziza Mahmutovića u posjed imovine stečajnog dužnika Društvo za eksploataciju i obradu ukrasnog kamena i mermera "Granit Jablanica" d.d. Sarajevo, od Sudske policije, a u koordinaciji s MUP-om HNŽ, poduzete su sveobuhvatne mjere i radnje na planiranju i realizaciji ove aktivnosti.
U tijeku prikupljanja informacija došlo se do saznanja da će radnici firme "Granit Jablanica" d.d. uparabom vatrenog i hladnog oružja, te drugim pogodnim predmetima pružiti sve vidove otpora, zbog čega se danas u ranim jutarnjim satima, u skladu s naredbom Općinskog suda u Konjicu, pristupilo ulasku u krug ove firme radi pretresa objekata i osoba zatečenih u njima.
Cilj pretresa je bio pronalazak nedozvoljenih eksplozivnih sredstava te vatrenog i hladnog oružja, čije posjedovanje i uporabu su u slučaju pokušaja uvođenja stečajnog upravnika u krug firme "Granit" najavljivali predstavnici radnika firme.
Odmah po ulasku u krug firme 70-tak prisutnih radnika pružilo je aktivan otpor i napad na službenike Sudske policije, kojom prilikom su radnici rabili kamenje, topovske udare, petarde i druga pogodna sredstva, što je za posljedicu imalo 15 povrijeđenih službenika sudske policije.
Radi savlađivanja nezakonitog djelovanja radnika firme "Granit Jablanica" d.d. službenici Sudske policije su uporabom minimalne fizičke sile uspjeli pod kontrolu staviti jednu grupu radnika, dok su službenici MUP-a HNŽ  istovremeno uspjeli pod kontrolu staviti drugu grupu radnika.
Prilikom intervencije slobode je lišeno 18 osoba, nad kojima kriminalističku obradu vrše službenici MUP-a HNŽ. (Fena)

11:12

Tužiteljstvo BiH uputilo je nadležnim sudovima zahtjev da budu obustavljene bilo kakve aktivnosti u vezi sa provođenja stečaja u poduzeću "Granit" Jablanica, do okončanja istrage Tužiteljstva BiH. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva  BiH uputio je, pod oznakom "hitno", dopis Vrhovnom sudu Federacije BiH /FBiH/ kojim se traži obustavljanje aktivnosti nadležnih općinskih sudova u FBiH u vezi sa sprovođenjem procesa stečaja firme "Granit" Jablanica, s obzirom da se istraga Tužilte BiH ljstva upravo odnosi na ispitivanje nezakonitosti stečaja, kao i finansijske pronevjere i zlouporabe u iznosu većem od 12 miliona KM, a u vezi sa poslovanjem "Granita", priopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za izdavanje naredbi o privremenim mjerama radi osiguranja imovine u kojem se traži zabrana prodaje, ustupanje ili na drugi način otuđivanje imovine "Granita", kao i pokretne imovine trećih lica koja se nalazi u svim dijelovima ove firme, kao i gotovih proizvoda na lageru firme čija je vrijednost procijenjena na oko 3 miliona KM, do okončanja kaznenog postupka u predmetu Tužiteljstva BiH.
 Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu vodi istragu protiv 18 lica, koja su osumnjičena za organizovani kriminal, u vezi sa pranjem novca, lažnog stečaja, neplaćanja poreza, zlouporabe ovlasti u privrednom poslovanju i drugim kaznenim djelima, vezanim za poslovanje "Granita", a istraga ukazuje da je riječ o pronevjerama u višemilionskom iznosu.
Zbog toga, postupajući tužitelj smatra da je potrebno poduzeti aktivnosti da bi se do okončanja rada na predmetu Tužilteljstva BiH onemogućile bilo kakve radnje kojima bi se mogli ozakoniti nezakonito provedeni postupci, te da se na ovaj način imovina poduzeća treba zaštititi, kako ne bi došlo do štetnih posljedica za poduzeće i uposlene radnike "Granita".(Srna)

 
11:30

Radnici "Granita": Policija je pucala iz pištolja, jedan radnik teže povrijeđen


Kako javlja TV1, a prema tvrdnjama radnika "Granita", 500 naoružanih policajaca ušlo je u krug ovog poduzeća i napalo radnike i građane, koji su samo htjeli spasiti firmu od nelegalnog stečaja. Prema tvrdnjama radnika, policija je koristila suzavac, topovske udare, a takođe se pucalo iz pištolja. Jedan radnik je teže povrijeđen, dok je deset radnika "Granita" i nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede. Uhićeno je 18 osoba, dok se preko 300 specijalnih policajaca trenutno nalazi ispred ulaza u "Granit".

 
12:38

Strah od novih incidenata


Sudska policija u krugu ''Granita'' osigurava stečajnog upravnika koji sa sudskim izvršiteljima popisuje imovinu poduzeća, a radnici okupljeni ispred poduzeća tvrde da neće otići zbog čega se strahuje od novih incidenata, javlja dopisnik Srne. U krugu fabrike nalazi se oko 200 radnika, kao i 500 policajaca, pripadnika Sudske policije Federacije i MUP-a HNŽ policije, među kojima su i specijalci.
 Zamjenik komandira Sudske policije Federacije Marjan Biletić izjavio je Srni da Sudska policija u krugu ''Granita'' osigurava stečajnog upravnika Abdulaziza Mahmutovića da uradi svoj posao.
''Mislim da ćemo mi u tijeku dana završiti svoj posao. Mi smo stečajnog upravnika uveli u posjed poduzeća i osiguravamo ga da sa komisijom popiše imovinu. Sve dalje nije u našoj nadležnosti'', rekao je Biletić i dodao da Sudska policija nije dobila nikakav dopis iz Tužiteljstva BiH o obustavi provođenja svih aktivnosti.
 Tužiteljstvo BiH uputilo je nadležnim sudovima zahtjev da budu obustavljene bilo kakve aktivnosti u vezi sa sprovođenjem stečaja u poduzeću "Granit" Jablanica, do okončanja istrage Tužiteljstva BiH.
U jutrošnjim sukobima radnika i policije povrijeđeno je 15 policajaca i 17 radnika "Granita".
Radnici su policiju napali kamenjem i komadima granita, a prijetili su uporabbom i drugih sredstava.Oni tvrde da je policija u obračunu s njima koristila suzavce, topovske udare, pa čak i vatreno oružje.

FENA / SRNA