'Imali su kape s prorezima za oči, ja mislila maškare. Onda je jedan u mene uperio pištolj'

policija
Na glavi su imali kape s prorezima za oči, pa sam u prvi trenutak pomislila da su maškare, no kad je jedan od njih uperio pištolj u mene i rekao: "Daj novac!", shvatila sam da su ozbiljni. Stavila sam im novčanice u pruženu žensku torbu, nakon čega su pobjegli.

Ovo nije prvi put da su me opljačkali, tako da sam ostala ravnodušna - posvjedočila je 40-godišnjakinja koja je u srijedu bila samo jedna u nizu opljačkanih trgovkinja koje su ispunile prvi red sudnice Županijskog suda u Zadru u nastavku postupka protiv četvorice državljana Kosova, koji su za vrijeme pljački povremeno radili u zadarskim pekarnicama, piše Slobodna Dalmacija .

Pljačkaški pohodi

Državljani Kosova, kojima je tijek rasprave na albanski prevodila ovlaštena prevoditeljica, 21-godišnji Gjon Radi, Pal Prenkaj, Bajram Guci, te 31-godišnji hrvatski državljanin Čuni Radi, u veljači i ožujku prošle godine naoružani su opljačkali prodavaonice mješovite robe u šest zadarskih ulica, te naposljetku i u Sukošanu.

U svojim su pohodima odnijeli na desetke tisuće kuna, a pljačkali su uvijek u paru, dok bi ih vozač čekao nešto dalje u automobilu spremnom za bijeg. Razbojnici s Kosova, koji su bili prilično opasni za trgovce i građane Zadra, terete se za ukupno devet razbojstava, te za dva pokušaja ubojstva zadarskih policajaca, na koje su pucali dok su ih hvatali po Zadru.

Istragom je utvrđeno da je nakon jedne pljačke, one u Petrčanskoj ulici u Zadru, 21-godišnji Gjon Radi iz pištolja pucao prema policijskim službenicima Postaje aerodromske policije koji su intervenirali nakon dojave o razbojstvu, pri čemu nitko nije ozlijeđen.

Također je nakon toga iz pištolja pucao prema policijskim službenicima Odjela kriminalističke policije koji su ih pokušali zaustaviti u Ulici Ante Starčevića. Policajci nisu ozlijeđeni, a pljačkaši su pobjegli automobilom koji su prije razbojstva unajmili u rent-a-caru.

Trojicu iz četveročlane skupine policajci su uhitili 21. ožujka prošle godine, nakon čega im je određen pritvor u kojem se još nalaze.