Bosanca upucali tri puta s leđa pa raznijeli bombom u autu s Nijemcem

francuska policija
Ubojstvo oca dvoje djece Zlatka Novakovića (45), poduzetnika podrijetlom iz BiH i zastupnika stranke SPO Austrija, postalo je prava enigma za bečku policiju nakon što je obdukcijom utvrđeno da je, prije eksplozije ručne bombe u vozilu "BMW X5", ubijen s tri hica iz pištolja. Podsjetimo, policija je u subotu navečer u "BMW X5" u Beču pronašla mrtvog Zlatka Novakovića iz Mondzea i njegovog prijatelja i poslovnog partnera Valdemara V. (57), kojem je ruka bila otkinuta. U početku se sumnjalo da su obojica stradala od ručne bombe koja je aktivirana na suvozačevoj strani, ali je naknadno utvrđeno da je Novaković prije eksplozije već bio ubijen. Pozivajući se na izvore iz policije, navodi se da je Novaković ubijen s tri metka u glavu i grudi, a nalazi specijalista ukazuju da je na njega pucano s leđa. Da stvar bude još intrigantnija, u automobilu nisu pronađene čahure, a ni pištolj iz kojega je pucano... Obdukcija je potvrdila i da je bomba eksplodirala u ruci Valdemara V.

Više scenarija

Istražitelji razmatraju više scenarija. Prvi je da je riječ o profesionalnom ubojstvu, odnosno da je počinitelj pucao u Novakovića, a nakon toga je u vozilo ubacio kašikaru pa je Valdemar stradao kada ju je pokušao izbaciti vani. U tom slučaju, ubojica je na pištolju morao imati vreću za skupljanje čahura. Prema drugom, možda više vjerodostojnijem scenariju, smatra se da je Novaković ubijen na drugoj lokaciji i da je tijelo naknadno uneseno u automobil. Naime, istražitelji smatraju da bi to objasnilo činjenicu da u vozilu nije pronađen pištolj. Međutim, ostaje misterij što se dogodilo s Valdemarom. Nije isključeno ni da je on ubojica koji je bombom pokušao zataškati ubojstvo, ali je nešto pošlo po zlu pa je i sam stradao.

Međutim, više svjedoka istražiteljima je potvrdilo da su oni bili jako dobri prijatelji, a ostaje i nedoumica što je s pištoljem i čahurama. U okviru istrage policija provjerava Novakovićeve financije te poslovne veze s BiH i Bugarskom. Budući da se prijateljima žalio kako ima problema s "istočnom mafijom" te svojim radnicima, a nedavno mu je ukraden i bager koji je potom osvanuo na Balkanu, provjerava se i njegova moguća upletenost u vezi s trgovinom ljudima, odnosno prebacivanju ilegalaca, jer je nekoliko ljudi svjedočilo kako je dopuštao pojedinim ilegalcima iz Rumunjske i BiH prenoćište u njegovoj tvrtki. Bečki listovi pišu da su Zlatko i Valdemar bili i poslovni partneri, odnosno suvlasnici špedicije "Trans Norix KG" u Vals-Sicenheimu, u pokrajini Salzburg.

Jedan stol

Zanimljivo je i da je cijela tvrtka smještena u uredima u kojoj se nalazi samo jedan stol. U knjigama tvrtke spominje se i poslovođa, a poduzeće je navodno bilo pred stečajem. Otkrilo se i da su Valdemar i neimenovani poslovođa iznajmili sobu u salzburskoj općini Ogendorf i da je stanodavac s njima stalno imao probleme jer su dugovali novac za stanarinu. Inače. Novaković je podrijetlom iz Velike Sočanice kod Dervente gdje ima i kuću koju je povremeno posjećivao. Mještani kažu da su šokirani zločinom, ali o Zlatkovim poslovima nisu znali ništa.

- On je 90-ih otišao u inozemstvo i sva njegova bliža rodbina živi u Austriji ili Njemačkoj - navode mještani.

Večernji list