Zločin za koji nitko nije odgovarao

Križančevo Selo
U naselju Križančevu Selu kod Viteza u petak je obilježena 24. obljetnica likvidacije 64 hrvatska civila i vojnika koju su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH koji nije procesuiran u Haagu pri čemu je tamošnji župnik fra Velimir Bavrka istaknuo kako su 'međunarodni voždovi' bili nijemi na ovaj masakr.

‘Ginuli smo i onda i danas pred njihovim očima, a njihovih kamera za nas nije bilo', rekao je u propovijedi fra Bavrka.

Pri tome je poraznim ocijenio što je svjetska javnost 'ostala nijema' na zločine počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline.

‘Bili su hladni promatrači zbivanja u Lašvanskoj dolini, promatrali su kako ginu nevini, kako im se pale kuće. Ostali su nijemi na Travnik i na Bugojno', dodao je viteški župnik.

Pri tome je pozvao vjernike na 'put oprosta, pomirenja i nade'.

Nakon polaganja vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje u Križančevu Selu u amfiteatru Osnovne škole ‘Dubravica' održana je komemoracija.

Na dan 22. prosinca 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije BiH upali su u ranim jutarnjim satima u selo nakon čega se dogodio prvi pokolj nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte zapalili. Tada su odmah ubijena 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca. Još trideset vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Poćulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i Međunarodnog Crvenog križa bošnjačka je strana predala posmrtne ostatke pobijenih zarobljenika.

Za zločin počinjen u Križančevu Selu ni nakon 24 godine još uvijek nitko nije kazneno odgovorao, ni pred Haaškim tribunalom, ni pred Sudom BiH.

Hina