Željko Komšić: SDA je kriva za stanje u Bosni i Hercegovini

Željko Komšić, Željko Komšić, posavski obzor, Željko Komšić, izbori 2010, Željko Komšić, Živko Budimir, Željko Komšić, Željko Komšić, Željko Komšić, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Bakir Izetbegović, Željko Komšić, šamar, fašizam, komunizam, Željko Komšić, SDP BIH, blaž kraljević, Željko Komšić, SDP BIH, Željko Komšić, platformaši, Željko Komšić, Hillary Clinton, SAD, Željko Komšić, SDA BIH, krivac, Ivo Josipović, Željko Komšić, Boris Tadić, Željko Komšić, ustavne promjene, SDP BIH, Mile Lasić, Željko Komšić, Željko Komšić, Bosanci, Bošnjaci, Željko Komšić, dr. Dragan Čović
...činovnika koji su ovdje dolazili kao da idu u neku koloniju na privremeni dobro plaćen rad.

"Danas imate situacije u kojima mi se često čini da je čak i ova država `pravljena` da njom upravljaju stranci, a ne domaće izabrane institucije kakve god da su", rekao je Komšić za "Nezavisne novine".

Komšić je naveo da je svjestan da je OHR dio takozvanog "dejtonskog paket aranžmana" i da je saglasan da se kroz OHR osigurava institucionalna nazočnost nekih zemalja u BiH, ali i da je za to da se što manje upliću u gradnju institucija BiH.

On smatra da u SDA treba vremena da shvate da je narod zbog njihove loše politike izabrao SDP i da zato nisu ni pobijedili na izborima. "Hvala Bogu da nisu pobijedili, jer sigurno spadaju u red najodgovornih i jedan su, kao stranka koja je na vlasti skoro 20 godina, od glavnih krivaca za ukupno stanje u zemlji, pa i za sve ovo što se dešava danas", ocijenio je Komšić.

Za odnose SDA i SDP, Komšić je rekao da su "onako" i da se SDA ne pokazuje uvijek kao pouzdan politički partner, ali da sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i sa srpskim članom Bakirom Izetbegovićem, sarađuje veoma korektno.

Političko rješenje za krizu u BiH, prema njegovim riječima, nalazi se u promjeni Ustava BiH kojim će biti osigurana stvarna jednakost svih građana i naroda BiH, a svaka priča o raspadu, daljoj centralizaciji ili decentralizaciji BiH "poprilično besmislena". "Svakome normalnom je jasno da i sam pokušaj raspada BiH vodi ka neizbježnom sukobu", naglasio je Komšić.