Vjekoslav Bevanda: Novac od akciza bit će korišten za gradnju autocesta

Vjekoslav Bevanda, poplave, Vjekoslav Bevanda, poplave, Vjekoslav Bevanda, božićna čestitka, čestitka, Vjekoslav Bevanda, MMF, akcize, Vjekoslav Bevanda, Klirinški dug , Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naveo je danas koji su sve zakoni usvojeni, kazavši da je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, sa pratećim setom zakona.

- Vijeće ministara BiH je usvajanjem ovog seta zakona uradilo svoj dio posla u ispunjavanju preduvjeta za nastavak aranžmana sa MMF-om. Ovi zakoni poslani su u parlamentarnu proceduru - kazao je Zvizdić, koji se nada da će oba doma Parlamenta BiH u skorije vrijeme zakazati sjednicu kako bi bili stvoreni realni uvjeti za realizaciju i implementaciju aranžmana sa MMF-om, prenosi Dnevni avaz.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da ministri iz Saveza za promjene nisu glasovali za izmjene i dopune zakona o akcizama te da su tražili usvajanje takozvanog "plavog dizela".

- Tražili smo da se ovaj novi namet ublaži za one koji će biti najugroženiji a to su poljoprivrednici. Ovo usvajenje od 15 feninga bez ikakvog plana dovest će poljoprivrednike u tešku sitauciju. Mi smo tražili uvođenje plavog dizela, da se izdovoji 2 do 3 feninga iz entitetskih budžeta i da se daju poljoprivednicima ili da se odlukom izuzmu poljoprivrednici. No, za to nije bilo suglasnoti - kazao je Šarović.

Ministar Bevanda kazao je da je potrebno razdvojiti efekte izmjena zakona, ukoliko one prođu parlamentarnu proceduru.

- Ispunili smo uvjete MMF-a i entiteti će dobiti drugu tranšu. Drugi dio koji je također važan, odnosi se na ugovore s EBRD-om i Kuvajtskim fondom vrijedni 400 milijuna za cestovnu gradnju. S obzirom da su naprevljene analize naših kompanija Ceste i Autoceste, koje su pokazale da one nisu u mogućnosti otplaćivati kredit, ova sredstva neće biti korištena za krpljenje budžetskih rupa. Novac prikupljen akcizama će ići na račun Cesta i Autocesta i on će biti korišten za optlati kredita koji se koristi za gradnju - kazao je Bevanda.