Ustavni sud F BiH stavio van snage uredbu o načinu rada ureda za evidenciju branitelja iz Domovinskog rata

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dana, 13. kolovoza 2013. Ustavni sud F BiH je stavio van snage uredbu o načinu rada ureda za evidenciju branitelja iz Domovinskog rata, čija je temeljna zadaća bila evidencija podataka o ratnom putu branitelja iz Domovinskog rata, te izdavanje odgovarajućih uvjerenja putem kojih branitelji mogu ostvarivati svoja prava. Svjedoci smo da je kroz proteklo vrijeme ova institucija bila izložena mnogim zlouporabama i nezakonitim radnjama od strane Federalnog ministarstva za pitanja branitelja, što su potvrdile i presude sudova F BiH.

Stoga, mi hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, zahtijevamo da se ova oblast regulira odgovarajućim zakonom koji će precizno definirati tko i kada može imati uvid u vojnu evidenciju i ratni put branitelja. Takav zakon mora definirati kako i na koji način se može dokazati ratni put i sudjelovanje u Domovinskom ratu, zatim tko može imati uvid u navedene evidencije, te način na koji se dokumenti mogu iznositi iz ureda za evidenciju. Isto tako, želimo iznijeti jasan stav da sve braniteljske evidencije trebaju biti na županijskoj razini sve dok se ne donese Ustav BiH  koji će garantirati punu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda, te ravnopravnost hrvatske komponente HVO-a s komponentom Armije BiH, koje su ravnopravno činile oružane snage BiH.

Dosadašnjim radom Federalno ministarstvo za pitanja branitelja je pokazalo kako je ustvari formalno jednonacionalno ministarstvo, koje ne dopušta nikakve mehanizme zaštite hrvatskih branitelja, sustavno proizvodi kriminalizaciju hrvatske komponente, ne provodi odluke Ustavnog suda, što je i kazneno djelo (takav zakon mora imati i kaznene odredbe za svaku zlouporabu braniteljske dokumentacije), neravnomjerno raspoređuje proračunska sredstva, na štetu hrvatskih branitelja. Koliko nam je poznato, ovo je podijeljena nadležnost između županija i federacije, i kao takvo ne može dobiti suglasnost županija s hrvatskom većinom za potpuni nadzor braniteljskih evidencija iz Domovinskog rata. Također, držimo kako je ovo hrvatski nacionalni interes i nitko nema prava izručivati hrvatske branitelje onim političkim snagama koje cijelo vrijeme pakiraju Hrvatskom vijeću obrane udruženi zločinački pothvat, kao snažno političko sredstvo za dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH s ciljem pretvaranja u nacionalnu manjinu.

Ured za odnose s javnošću

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH IZ

DOMOVINSKOG RATA HZ-HB-a