Ubio se optuženik za ratne zločine

ratni zločinac

Kako doznaju Nezavisne novine, radi se o Mići Praštalu (74), poznatijem po nadimku Kudra, kojeg je Tužiteljstvo BiH optužilo za ratni zločin protiv čovječnosti počinjen u proljeće 1992. godine u mjestima Sanica i Hrustovo, na području Ključa i Sanskog Mosta.

"Policijskoj stanici u Sanskom Mostu dojavljeno je kako se na spomenutom lokalitetu nalazi vozilo i u njemu beživotno tijelo starijeg muškarca. Utvrđeno je kako se radi o M.P. iz Lušci Palanke. Pripadnici policije su, pod nadzorom županijskog tužitelja, na licu mjesta obavili uviđaj i ustanovljeno je kako je smrt nastupila upotrebom vatrenog oružja. Prema do sada dostupnim informacijama i rezultatima istrage riječ je o samoubojstvu", rekla je glasnogovornica MUP-a USŽ, Snežana Galić.

Nezavisne novine neslužbeno doznaju kako je Praštalo oduzeo sebi život pucajući u glavu iz lovačke puške. Praštala su prije godinu dana u Lušci Palanci uhitili pripadnici SIPA i on se nalazio pod istragom tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Sud Bosne i Hercegovine je u siječnju ove godine potvrdio optužnicu protiv njega.

Optužnica ga je teretila da je od svibnja do rujna 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sustavnog napada VRS-a, Teritorijalne obrane i pripadnika policije usmjerenog protiv civilnog stanovništva muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ.

Suđenje Praštalu započelo je u svibnju ove godine, a on je uz određene mjere zabrane, pušten da se brani sa slobode. Prema riječima mještana Lušci Palanke, on se u rodno mjesto vratio prije desetak godina i od tada je živio povučeno baveći se lovom koji je bio njegova velika strast. Također, prema tim informacijama, u poslednje vrijeme bio je bolestan.