Tri stotine policajaca čuva 1.600 kilometara granice

Milorad Dodik

Potpunoj slobodi za sve one koji bez dokumenata prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu mogao bi doći kraj. MUP USŽ već je uveo kontrolu nad kretanjem migranata. Slične mjere najavile su i njihove kolege u SŽ, javlja N1.

"Morat će se naučiti na to pravilo ponašanja, a mi ćemo ispunjavati sve obveze koje prema njima imamo kao prema jednoj humanitarnoj kategoriji", ističe Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

U RS-u, preko koje ulaze u BiH, migranata neće uopće biti, poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Angažirat će, kaže Dodik, sve resurse, pa i žandarmeriju koja nije formirana, ali ne i Oružane snage Bosne i Hercegovine. "Neće biti u RS-u.

Jel vi mislite da mi nešto špekulativno radimo? Pokušavamo osigurati sigurnost u RS-u i to ćemo uraditi", tvrdi Dodik.

Ipak, umjesto vojnika, na granicu su poslani stručnjaci Ministarstva obrane. Iz Granične policije potvrda da se koriste sva raspoloživa sredstva u skladu sa Akcijskim planom hitnih mjera.

"Formirana je Radna grupa stručnih osoba Ministarstva obrane BiH i Granične policije BiH čiji je zadatak bio da izvrši obilazak terena u cilju pravljenja procjene o tome može li fizičko zaprečavanje nekih prijelaza imati učinak na smanjenje ilegalnih prelazaka migranata na teritoriju BiH", kažu u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva obrane potvrda da su dio radne grupe, no bez govora o čuvanju granice. Ipak, poručuju, spremni su izvršiti bilo koji zadatak u skladu sa Zakonom o obrani BIH.

"Do sada od Vrhovne komande, odnosno Predsjedništva BiH, Oružanim snagama BiH nije upućeno nijedno naređenje o upotrebi ili angažmanu jedinica koje bi bile raspoređene na granici naše države zbog migrantske krize niti drugih sličnih zahtjeva za navedenu svrhu", ističu u Ministarstvu pravde BiH.Od početka krize iz GP upozoravaju kako ne mogu kontrolirati granicu. Na 1.600 km granične linije raspoređeno je 300 ukupno policajaca.

vecernji.ba