Treći entitet rezultat političkoga revolta

biti većina možda je i najzvučnija izjava izborne noći, piše sarajevsko Oslobođenje.

Analitičari su, pak, oprezni kada govore o mogućnostima praktične realizacije Čovićeve izjave o stvaranju trećega entiteta, no ističu kako je ta izjava rezultat nezadovoljstva Hrvata trenutnom ustavnom pozicijom Hrvata u BiH.

Mile Lasić, politolog sa Sveučilišta u Mostaru ističe kako je sintagma ''treći entitet'' širok pojam, te kako je moguće postići novi preustroj vlasti i bez novih teritorijalizacija.

- Priča o trećem entitetu, u verziji koji lansira Čović, mogla bi značiti i oživljenja modela konsocijacije. To znači da je moguće postići novi preustroj vlasti, posebice na srednjoj razini, ali bez novih ili dodatnih teritorijalizacija. To je tema koja još nije stigla na dnevni red u BiH. Naprosto je zaboravljena a da se uopće nije shvatilo o čemu se govori. Cijenim kako Čović neće ići u radikalizaciju situacije, poput nove Hrvatske samouprave, nego će probati s partnerima u vlasti reformirati Federaciju po modelu konsocijacije, rekao je Lasić Oslobođenju.

Međutim, istaknuo je i da kao Hrvat i ljevičar, ne može prihvatiti da se sve to radi bez respektiranja Republike Srpske.

- Ne protivim se ideji, nego izvedbi koja bi ostavila izvan te jedinice cijelu Posavinu i preko 200.000 Hrvata iz RS-a. Ne smije se, sa stajalištva hrvatskoga interesa u BiH, zanemariti ta komponenta kada govorimo o trećem entitetu ili pak konsocijaciji bez dodatnih teritorijalizacija, mišljenja je Lasić.

Zoran Tomić, profesor sa Sveučilišta u Mostaru i politički analitičar smatra, pak, kako se iz Čovićeva nastupa u izbornoj noći može iščitati nezadovoljstvo velikoga dijela Hrvata u BiH postojećim ustavnim aranžmanom.

- Izjava Čovića je bila odraz još jednog hrvatskog razočarenja u kojem se pokazalo da je ovakvo ustavno rješenje neodrživo, nepovoljno i štetno za ukupnu poziciju BiH. Posve je drugo pitanje hoće li u konačnici ustavne promjene dovesti do treće ili četvrte federalne jedinice. Jasno je kako je Čović poručio da se ovakvo ustavno rješenje mora mijenjati, rekao je Tomić.

Smatra i kako je Čovićev nastup rezultat snažnog političkoga revolta koji korespondira s većinskom voljom hrvatskoga naroda u BiH.

Glavni urednik portala Bitno Berislav Jurič smatra kako bi obećanje Čovića da će krenuti u ostvarenje ideje o trećem entitetu ''neki mogli protumačiti kao bacanje sjene na izgubljeno mjesto u Predsjedništvu''.

- No, uvjerljiva pobjeda Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dala je za pravo Čoviću da ponovno otvori priču o hrvatskom entitetu. Mudro se u predizbornim govorima provlačilo pitanje tko u biti bira hrvatskog člana Predsjedništva, te su jednako mudro, kao priprema za izjavu u izbornoj noći, upućivani apeli Bošnjacima da ne glasuju za njega. Broj Komšićevih glasova dokaz je da su Hrvati u ovako ustrojenoj zemlji nemoćni odabrati svojeg predstavnika, mišljenja je Jurič.

Ističe također, kako to još više dolazi do izražaja zbog same međuhrvatske političke podijeljenosti.

- HDZ BiH je često provlačio pitanje treće federalne jedinice, a uzme li se u obzir dogovor Čovića i Dodika, kao i Čovićeve najave novih općih izbora za dvije godine, postaje jasno kako će se na tome insistirati. No, ostaje pitanje koliko se može vjerovati mogućnosti stvaranja novog entiteta. Priča o trećem entitetu, za kojeg mnogi vuku paralelu na propalu Herceg-Bosnu česta je priča, a bh Hrvati, koji su izlaznošću na izbore ipak pokazali kako nisu digli ruke od BiH, trebali bi ponovno početi vjerovati Čovićevoj politici. Na njemu je da priča o preustroju BiH, u kojoj bi volja hrvatskih birača bila opipljiva, postane djelom. Ukoliko ostane samo na postizbornom ushićenju, Hrvati će biti, po tko zna koji put prevareni, i opet će, po tko zna koji put, dignuti ruke od države, rekao je Jurič.

bitno.ba