Šuica: Usvojena Izjava važan korak za EU, ali povijesni iskorak za BiH!

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica komentirala je usvajanje Izjave o obvezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja BiH u EU.

"Pozdravljam usvajanje Izjave koja je važan korak za Uniju, ali je povijesni iskorak za BiH. Konačno je stvoren čvrst okvir za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji će osigurati više europskog novca za BiH i provođenje reformi. S druge strane izražavam žaljenje zbog izostanka punog dogovora i neformiranja vlasti jer nažalost BiH opet kasni u europskim procesima, a najveću štetu trpe građani. Usvajanjem Unija je poslala snažnu poruku kako više neće prepuštati stvari slučaju, i do sada se pokazalo, pustim obećanjima političkih lidera Bosne i Hercegovine", istaknula zastupnica Šuica.

Dolazak visoke predstavnice Moghernini u Sarajevo potvrdio je ono što se moglo naslutiti još tijekom saslušanja u Europskom parlamentu povjerenika za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johannesa Hahna, koji je rekao da se EU neće baviti Bosnom i Hercegovinom samo deklarativno, nego će iskoristiti sve dostupne mehanizme, od onih političkih do financijskih, kako bi se konačno „probudili" politički lideri koji će u reformskim procesima izvesti BiH iz slijepe ulice. A kako je Šuica istaknula, u tom procesu Hahn može računati i na potporu hrvatske delegacije Europske pučke stranke (EPP).

"Listopadskim izborima, kada su i Hrvati konačno dobili legitimnog predstavnika, ispunjene su pretpostavke za provođenje neophodnih reformi i približavanje EU, a da je tomu tako potvrdio je dolazak Visoke predstavnice Mogherini i povjerenika Hahna u Sarajevo još tijekom prosinca. Tada, a i danas potpredsjednica Komisije posjećuje Sarajevo u vremenu kada se suočavamo s terorizmom i vjerskim radikalizmom diljem Europe, zato je važno da je poslana poruka kako EU računa na snažnu, demokratsku i europsku BiH, a to znači BiH konstitutivnih Bošnjaka, Srba, ali i Hrvata i to ne samo „de iure", nego „de facto" u punom smislu te riječi na dobrobit građana Bosne i Hercegovine", zaključila je voditeljica hrvatske delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.