Štrajk radnika Aluminija

Aluminij Mostar, radnici, aluminij, mali dioničari, aluminij, radnici, banke, unicredit banka, aluminij, aluminij, Novac, radnici, aluminij, okupljanje, djelatnici

Oko 200 bivših radnika Aluminija okupilo se utorak ispred Upravne zgrade ove kompanije, prosvjedući jer nema konkretnih informacija kada će dobiti svoje otpremnine odnosno kada će se riješiti njihov status.

Dragan Čović rekao je u ponedjeljak kako su sredstava za isplatu otpremnina radnicima koji su službeno proglašeni tehnološkim viškom osigurana i da će se ona početi isplaćivati uskoro.

Nakon sastanka Upravnog odbora Aluminija i predstavnika Nezavisnog sindikata Aluminija radnicima su predstavljeni uvjeti pod kojima bi se proglasila sistematizacija rada i da se one radnike koji se više ne vide u Aluminiju proglasi tehnološkim viškom.

Radnici su jasno rekli što je za njih prihvatljivo, te su odlučili prihvatiti dogovor i potpisati pojedinačne sporazume o prekidu radnog odnosa i isplati otpremnina.

Tijekom dana dobit će pismeno jamstvo od strane Uprave da će im biti isplaćene otpremnine i plaća za osmi mjesec pod dogovorenim uvjetima, zaključno s prestankom radnog odnosa na 31. kolovoza 2019.

Neko vrijeme se nagađa i o mogućem ponovnom pokretanju dijela proizvodnje početkom rujna, ali to tek ostaje za vidjeti s kojim radnicima i u kolikom kapacitetu. Za sada je sigurno da nekoliko stotina radnika Aluminija napušta uz adekvatne otpremnine, dio njih će zatražiti prijevremenu mirovinu, a dio njih će pokušati potražiti novi posao.