Stipe Ivanković Lijanović napisao knjigu: Mom stricu Jerki treba psihološka pomoć

izbori 2010, Lijanovići, lijanovic, Jerko Ivanković Lijanović, NS radom za boljitak, lijanovic, izbori, Jerko Ivanković Lijanović, izbori 2010, NS radom za boljitak, parlament, lijanovic, BIH, većina, NSRzB, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivrednici, Jerko Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, ročište, sud bih, Jerko Ivanković Lijanović, prosvjed, prosvjedi, Široki Brijeg, knjiga, Lijanovići, Jerko Ivanković Lijanović, skrivanje, otrov, jerko lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, Lijanovići, Stipe Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, Stipe Lijanović
...Stipe Ivankovića Lijanovića (35), bratića bivšeg ministra u Vladi FBiH JerkeIvankovića Lijanovića. Sudeći prema najavi sadržaja, koji za „Dnevni avaz" otkriva autor, knjiga čija je promocija predviđena uskoro u Sarajevu, Širokom Brijegu, Zagrebu i Beogradu prava je riznica podataka i detalja o uspjehu i padu poslovnog carstva obitelji Lijanović.

Poslovni potezi

Za sve nedaće koje su snašle poslovnu imperiju najpoznatije hercegovačke obitelji, Stipe, unuk starog Lijana, krivi strica Jerka, o čemu i piše u svom prvjencu.

Problemi su, kaže, počeli samim njegovim političkim angažmanom, a „početak kraja ne samo Jerkr nego i cijele obitelji dogodio se onog trenutka kada je on ušao u vlast".

- Jerko je potpuno poludio onog trenutka kada je ušao u vlast, nakon izbora 2010. Tada je potpuno izgubio kompas te počeo praviti neke nezamislive poslovne poteze koje normalan čovjek ne može razumjeti. Smatram da mom stricu treba psihološka pomoć - priča Stipe Lijanović.

Premda ističe da Lijanovići i dalje širom svijeta imaju 30 kompanija, koje se bave i drugim poslovima osim mesne industrije, novopečeni pisac iz ove obitelji kaže da je istinu o „samouništenju obitelji" htio objaviti još uoči izbora 2010., ali da ga je obitelj od toga odvratila.

- Mislio sam reći ljudima, radnicima, partnerima da nas nije uništila ni konkurencija, ni banka, ni država, nego smo sami sebe upropaštavali, jer smo dopustili stricu Jerki da preuzme mesnu industriju. Ljudi iz Europe to su prepoznali i pitali su me: „Što se krije iza vašeg samouništavanja, jeste li toliko novca sakrili sa strane, da vas to ne zanima" - tvrdi Stipe.

Milijun dolara

Navodi i da se on ne odriče strica u rodbinskom smislu, ali ga ne priznaje kao političara i biznismena. Najavljuje da će i o tome biti riječi u knjizi, u kojoj će razotkriti i detalje o tome tko je sve nagovarao njegovog strica da uđe u političke vode, za što su pripreme, kaže, trajale godinu.

- Nema jednog konkretnog imena koje je presudilo da on tako odluči. Ali, recimo, bivši direktor Svjetske banke za jugoistočnu Europu prilikom jedne posjete BiH posjetio je i kompaniju „Lijanovići". Tada je tvrtka, bilo je to 1999., dobila prvi kredit od Svjetske banke u iznosu od milijun dolara. Tada su i predstavnici Svjetske banke govorili zašto dva brata ne bi ušla u politiku, a dva da budu u biznisu - otkriva Stipe Lijanović.

Detalji o uhićenju i pritvoru

Stipe Lijanović otkriva za „Avaz" da je u pripremi i nastavak njegove prve knjige, u kojem će iznijeti detalje o uhićenju i pritvoru svojih stričeva Jerka i Mladena Ivankovića Lijanovića. Na pitanje vjeruje li u krivicu ili nevinost strica Jerke, koji je bio uhićen prošle godine zbog teških optužbi za brojne malverzacije, Stipe kaže:

- Ne znam što je radio, jer nisam sjedio kraj njega. Ali, znao sam da, ako Jerko uđe u vlast, neće ništa dobro napraviti. Znao sam da će, ako Jerko uđe u vlast, završiti u zatvoru i da će povući za sobom i obitelj, to sam i najavljivao u svojim pismima koje sam slao odavde u Hercegovinu.

Kritike obitelji

Priznajući da je u namjeri da otkrije „obiteljske tajne" prvobitno naišao na negodovanje u krugu obitelji, mladi Lijanović, inače poduzetnik s hrvatskom adresom, kaže da je objava knjige bila neminovnost.

- Bilo je kritika, odgovaranja, negodovanja. Ali, ja sam rekao: Evo, ja se razapinjem javno i kažem da sam spreman ići od početka, od nule i poručiti ljudima koji su na neki način vezani uz Lijanoviće, da to nije kao što je nekada bilo - priča Stipe Lijanović.