Sramotno: Tko štiti običan narod?: Sipa potrošila 4 milijuna maraka na zaštitu vlastodržaca

...19 i na pratnju 1 433 VIP osobe u BiH, navodi se u Izvješću o radu Sipe u 2010. godini koji je usvojilo Vijeće ministara BiH. U VIP osobe, odnosno one koje se posebno štite, spadaju članovi Predsjedništva BiH, predsjednik i ministri Vijeća ministara, predsjednik Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta BiH, predsjednik Suda i glavni tužitelj BiH, navodi "Glas Srpske".

Prema odluci Vijeća ministara BiH, osiguravaju se i strani dužnosnici i po potrebi druge osobe koje dolaze u posjet BiH, a na obrazloženi zahtjev zaštićenih osoba ili direktora, SIPA može pružiti zaštitu i ostalim članovima Parlamenta BiH, sucima Suda BiH, zamjeniku tužitelja i ostalim tužiteljima BiH.

SIPA može pružiti zaštitu zaposlenim u zajedničkim institucijama, a osiguranje se pruža i diplomatskim i konzularnim predstavništvima, te osobama u posjetu BiH.

Službenici Odjeljenja za osiguranje osoba i objekata tijekom 2010. godine bili su angažirani na osiguranju 19 VIP osobe, od čega su četiri štićene osobe prve kategorije, 11 druge, dvije treće kategorije i dvije oosbe koje štite po odluci direktora.