Službenici UIO oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kg duhana

UIO BiH, duhan, cigarete

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kg duhana za pušenje na tržnici u Banjoj Luci i na području Brčko distrikta. Radi se o akciznim proizvodima koji su se prodavali bez akciznih markica koje izdaje UIO.

Vršeći kontrolu na tržnici Banja Luka ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Banja Luka izvršili su oduzimanje 922 paklice cigareta raznih proizvođača, 61 kg rezanog duhana i 66 pakiranja ručno napravljenih cigareta. Radi se o akciznim proizvodima koji su bili namijenjeni prodaju na „crnom tržištu“ jer nisu bili obilježeni akciznim markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o podrijetlu robe.

Druga operativna aktivnost povedena je na području Brčko distrikta, gdje su ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla na osnovu operativnog rada došli do saznanja da postoji više lica koja se bave distribucijom cigareta na području BiH, a koje su podrijetlom iz susjednih zemalja. Tom su prilikom privremeno oduzeli 6.608 paklica raznih cigareta koje su bile obilježene stranim akciznim markicama, kao i 105 kg duhana. Protiv devet fizičkih lica bit će poduzete dalje zakonom propisane mjere i radnje.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 60.000 KM.

Navedene aktivnosti su u sklopu nastavka provođenja operativnih provjera primjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usmjerenih na sprječavanje nelegalnog prometa akciznih proizvoda.

U tijeku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.