Skandalozno: Esad Dželilović izbacuje studente na ulicu

Ni mjesec dana nakon što je Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru obustavljena isplata sredstava potrebnih, između ostalog, i za nabavku hrane, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Esad Dželilović je ponovno ''bacio pijesak u oči'' mladim ljudima koji preko svojih fakulteta u ovoj županiji iz godine u godinu ostavljaju na stotine milijuna maraka. Kao da strah da bi uskoro mogli ostati bez hrane na stolu nije bio dovoljna kazna za, ni krive ni dužne studente, sada je famozni ministar donio odluku zbog koje bi ti isti mladi ljudi mogli završiti i na ulici.

Ukinuto subvencioniranje

Naime, u Upravu Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru stigao je dopis potpisan od strane ministra Dželilovića u kojem stoji kako će se, zbog financijskih problema, do daljnjeg ukinuti subvencije za studente koji prebivaju u ovoj ustanovi. To znači da će studenti koji su zahvaljujući svojem akademskom uspjehu dobili privilegiju boravka u Studentskom centru, odsada morati plaćati punu cijenu smještaja ili će biti primorani otići.

''Budući da je u skupštinskoj proceduri usvajanja proračuna za 2011. godinu na poziciji ministarstva, na ekonomskom kodu ''Izdaci za stipendije i subvencije smještaja'', značajno umanjen iznos, dovedeni smo u situaciju, a što je i Vama poznato, da na zahtjeve iz prošle akademske godine nismo u mogućnosti još uvijek isplatiti'', stoji u dopisu Dželilovića. Kako nema ranije prihvaćenih subvencija, obrazloženo je kako se neće provesti niti natječaj za buduće subvencioniranje. Jedina nada studentima jeste rebalans županijskog proračuna, ali do tada, kako stoji u dopisu, resorno ministarstvo neće moći preuzeti obveze vezane za subvencioniranje studenata, jer bi to bilo suprotno zakonskim propisima.

Iz ovoga je jasno kako su dotični ministar i ekipa bili svjesni da je njih pogodila financijska kriza, no za financijsku krizu u kojoj su studenti i njihovi roditelji, izgleda da ih baš boli briga. Nisu uzimali u obzir da će nakon ovog njihovog poteza, zbog te iste krize, brojni studenti vjerojatno ostati bez krova nad glavom. Zato smo željeli pitati ministra Dželilovića zar nije postojao neki način da se taj crni scenarij izbjegne, no kao i inače, nije bio raspoložen za razgovor. Nakon što nam je odbio nekoliko telefonskih poziva, SMS-om nam je poručio sljedeće: ''Postoji pravilnik koji uređuje tu oblast i možete ga naći na službenoj stranici Vlade''. Drugim riječima, svim studentima koji završe na ulici ministar preporučuje ''ubijanje'' vremena čitajući pravilnik. Hoće li im biti hladno, vlažno, hoće li biti gladni, pa na kraju krajeva hoće li zbog ovoga biti primorani prekinuti školovanje, i ne zanima ga previše.

Dželilović studentima: ''Čitajte pravilnik''

Da ovakva odluka nije dio kontinuiranog niza poteza koji su napravljeni na štetu visokog školstva i ustanova vezanih uz isto, možda bi se i moglo reći kako je ovdje riječ o nezgodnoj okolnosti nakon koje će studentski život postati teži nego inače. No, kada znamo koliko je samo puta Dželilović, koji je zahvaljujući svojim djelima postao svojevrstan ''javni neprijatelj broj 1'', zagorčao život ljudima koji studiraju u HNŽ-u, jasno je kako je ovo jedan od završnih udaraca čovjeka koji će iz tehničkih razloga ipak morati uskoro ''okačiti rukavice o klin''. Dželilović zapravo nije jedan od starih ministara koji nakon prošlih izbora nisu radili ništa, a prima plaću. On je i u tehničkom mandatu itekako radio. Sigurno je provodio svoj plan da što više moguće zagorča život studentima za koje je nadležan, te da visoko školstvo spusti na što niže grane. Za svaki potez opravdanje je bilo manje-više isto - ili nema novca ili nema zakona, studenti patite se! Nevjerojatna je i činjenica da ga je Županijski odbor njegovog SDA nedavno ponovno kandidirao za fotelju ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a. No, na zadovoljstvo mnogih, na nju više neće moći zasjesti iz razloga što je dosad bio ministar dva uzastopna mandata. Vjerojatno zato i jeste brže-bolje napravio još jednu spletku i time, valjda, stavio ''točku na i'' svojoj ''rapsodiji destrukcije''. Unatoč malim razlozima za optimizam, iz Uprave Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru ipak su apelirali na županijske vlasti te ih zamolili da imaju razumijevanja i pronađu način da se studenti nastave financijski potpomagati, kako bi mogli zadržati svoj smještaj. Kako stvari stoje jedini spas mogao bi doći rebalansom proračuna za 2011. godinu koji bi mogao biti usvojen tek na samom koncu ove godine, s obzirom da će narednih dana prioritet županijske Skupštine biti uspostave nove Vlade. Dotad vam Dželilović poručuje: ''Čitajte pravilnik''!

Izvor: pogled.ba