Skandalozno: Državne institucije imaju 2.000 "bijesnih" vozila!

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
...da vozni park institucija BiH "krasi" blizu 2.000 vozila, saznaje "Dnevni avaz". No, detaljnije provjere pokazat će hoće li ovaj broj biti i veći.

Konačan odgovor na ovo, ali i na brojna druga pitanja, poput onih koliko su državne institucije potrošile novca za nabavu tih automobila, ali i koliko su potrošile goriva, maziva, koliki su troškovi servisiranja i amortizacije, registracije, osiguranja, dat će konačni rezultati pokrenute revizije učinka.

Glavni državni revizor Milenko Šego potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" da su pokrenute provje te da se već sada može reći da su na troškovima vezanima uz vozni park moguće "strahovite uštede". On naglašava da će rezultati ove revizije zasigurno biti zanimljivi s više aspekata i da će se nakon kontrole, kako kaže, "znati sve u bobu".

"Dosta je prakse da svatko kupuje što hoće i kako hoće! Ne možemo više tako. Mi smo zemlja s malim budžetom i te troškove u svezi s voznim parkom moramo svesti u razumne okvire. Zato i pravimo reviziju kako bismo natjerali institucije sustava na koordiniranu aktivnost u smislu smanjenja troškova ", naglašava Šego, dodajući da sama potreba provedbe revizije učinka u nekoj oblasti podrazumijeva postojanje problema i" kancerogenog tkiva ".

A da su državne institucije do sada bile itekako rastrošne i da je ova revizija učinka bila neophodna, dokazuju i raniji revizorski izvještaji, koji i uz nepotpune podatke dobivene od nekih institucija svjedoče da se godinama previše trošilo na automobile i gorivo.

Kako neslužbeno saznaje "Avaz", vozni park institucija BiH vrijedi oko deset milijuna maraka, ali se pretpostavlja da se upravo na broju vozila od 2.000 stvaraju ili se njima pokušavaju opravdati novi, višemilijunski troškovi.

U BiH ima oko 70 državnih institucija. Prema nepotpunim podacima, na tzv. obilježena vozila koja koriste policijske agencije otpada oko 500 vozila, dok je ostatak faktički za administrativna državna tijela. Prema toj računici, svaka državna agencija, ustanova ili fond ima u prosjeku 20 vozila!

Nakon što su državni revizori pokrenuli provjere, očekuje se da sličnu akciju povedu i revizori na entitetskoj razini, s obzirom da je nabave vozila i nesavjesnog korištenja bilo iu tim institucijama. Veći budžeti i administracije su u entitetima, pa je i veća mogućnost za malverzacije, piše "Avaz".