Sad ili nikada izboriti se za svoja prava

U povijesti će  biti zabilježeno da su Hrvati opet prevareni, te da je izborni sustav omogućio Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana predsjedništva. Nažalost tu izbornu prevaru priznali su i dva predsjednika Republike Hrvatske (sadašnji i bivši) istovremeno obmanjujući javnost da je Željko Komšić izabran na dužnost i glasovima hrvatskog puka. Ta krajnje netočna informacija iz usta bivšeg predsjednika se mogla i očekivati sa obzirom da je često za svoja dva mandata radio na štetu hrvata iz BiH, dok je izjava sadašnjeg šefa države neka vrsta osvete narodu koji njemu nije ukazao povjerenje na zadnjim izborima za predsjednika RH. Kada bi se povukla neka paralela onda bi se shvatilo da je Željko Komšić dobio otprilike isto hrvatskih glasova koliko ih je dobio Josipović u BiH na izborima za predsjednika RH. Drug Željko većinu svojih glasova dobio je u gradovima gdje se Hrvati mogu prebrojati na prste i to je činjenica koju nitko ne može osporiti. Istina bilo je i Hrvata koji su njemu ukazali povjerenje, ali u svakom žitu ima kukolja, pa se taj minimalni dio hrvatskih glasača koji su podržali Komšića i ne može nazvati ničim drugim nego kukoljem.

 Ovaj puta bošnjačka politika je bila spremna i za slučaj da su  hrvatske stranke imale zajedničkog  kandidata i on ne bi imao nikakve šanse bez obzira na ime i stranačku pripadnost. Hrvatski kandidati su unaprijed izgubili ovu izbornu utakmicu zahvaljujući izbornom sustavu, ali prije svega zahvaljujući težnjama zelene transfezale za dominacijom nad Hrvatima, kako u Federaciji, tako i na nivou cijele BIH. Takvo nešto planirali su gospoda iz zelene koalicije i na nižim razinama, ali u tom naumu ih je spriječila jasna poruka hrvatskih glasača koji su potporu dali HDZ-u BiH. Da su se obistinila predviđanja nekih naručenih anketa koje su u eter slali mediji pod patronatom određenih političkih opcija sa pravom bi se danas morali zabrinuti za svoju opstojnost.

 U povijesti bi moglo biti zabilježeno da su se hrvatski političari konačno ujedinili u i oko stavova koji su biti za sveukupnu budućnost hrvatskog puka na ovim prostorima. HDZ BiH je dobio potporu hrvatskog biračkog tijela i najmanje što danas Hrvatima treba jesu prepucavanja oko izbornih rezultata. Rezultati su kristalno jasni i jedna opcija koja daje nadu Hrvatima za budućnost jeste velika koalicija pod vodstvom stožerne stranke koja će moći parirati  oponentima na svim razinama vlasti. Ukoliko to pojedinci ne priznaju i ne shvate onda je još jasnije sa kakvim su ciljevima izašli na ove izbore. Samo jedinstvena platforma svih hrvatskih političkih čimbenika može osigurati ravnopravan položaj u budućim pregovorima oko ustavnih promjena i  budućeg teritorijalnog preustroja BiH. Protiv toga odmah su ustali Lolek i Bolek u likovima Ante Čolaka i Krešimira Zubaka koji opet pokušavaju razbiti svaku inicijativu, vjerojatno po nalogu Sarajeva u zamjenu za neku fotelju na Baščaršiji.

 Samo ustavne promjene mogu donijeti  toliko željenu teritorijalnu jedinicu, ravnopravnost, TV kanal na hrvatskom jeziku, opstanak Sveučilišta, razvoj sporta i sve ono što jedan narod čini svojim na svome. Protekle četiri godine nisu nam donijeli puno dobroga i više se ne smije desiti prodaja nacionalnih interesa u zamjenu za ministarske fotelje. Malo nas je al nas ima, i bit ćemo ovdje zauvijek ukoliko umijemo izboreno u ratu i dobijeno na izborima sačuvati za pregovaračkim stolom. U budućim pregovorima za tim stolom mjesta ne treba biti usko stranačkim i osobnim interesima jer su oni poraženi na izborima.

Svi oni koju ne shvaćaju ozbiljnost situacije i kojima je cilj pristupanje nekoj koaliciji ili alijansi koja ima za cilj uspostaviti vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata su ništa drugo nego nacionalni izdajnici kojima je bitan samo osobni interes. SDP nam je servirao lopticu koju ćemo uspjeti vratiti i pobjediti u neravnopravnoj utakmici samo ukoliko budemo imali zajednički cilj za dobrobit svih Hrvata. U protivnom bojim se da će to biti as servis kojim će nastaviti preglasavanje i majorizacija Hrvata u BiH koje će dovesti do dovesti do masovnog iseljenja u Hrvatsku ili bilo gdje drugo.

 hercegovina.info