Romeo Zelenika: Inspektori FUP-a su prekršili sva pravila

Romeo Zelenika, Mostar, zatvor, Romeo Zelenika, kpz mostar, Romeo Zelenika, Mostar, zatvor, Romeo Zelenika, zatvor
...direktor Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar Romeo Zelenika, odbacio je informacije o tome da je on sprečavao izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na izdržavanje kazne ovog ratnog zločinca.

Zakonski propisi

Zelenika podsjeća na to da su iz KPZ-a u vezi s Ilijaševićevim bijegom obavijestili sve nadležne policijske organe u državi, raspisali tjeralicu i ispoštovali sve zakonske propise.

Iz FUP-a su, priča Zelenika za Dnevni avaz, najprije Federalnom ministarstvu pravde poslali dopis kojim su tražili da im se dostavi sporna dokumentacija, a iz Ministarstva su im odgovorili da je KPZ Mostar nadležan za to.

- Onda su iz FUP-a od nas zatražili da im se, osim dosjea Dominika Ilijaševića, dostavi Zakon o izvršenju kaznenih sankcija FBiH, pravilnik o kućnom redu, pravilnik o reklasifikaciji osuđenih osoba i pravilnik o unutarnjoj organizaciji zavoda. Toliko o njihovoj ozbiljnosti, jer sve je, osim dosjea, dostupno na službenim stranicama naših zavoda i, naravno, u „Službenim novinama" - govori Zelenika.

Tvrdi da su inspektori FUP-a prvi put došli u srijedu prošli tjedan, kada im je on pojasnio da će dobiti to što traže, ali da mu moraju predočiti sudski nalog, kako to zakon nalaže. Iako su ponovo došli u četvrtak, sudski nalog, dodaje Zelenika, pokazali su tek u ponedjeljak.

Duge cijevi

- Ušli su s dugim cijevima, pri čemu su prekršili sva pravila. Dakle, tek su tada imali naredbu i tužiteljstva i suda, ali nisu imali i odobrenje Ministarstva pravde, što, također, nalaže zakon. I to je ta fama - govori Zelenika.

Umjesto ovjerenih kopija, kaže Zelenika, inspektori FUP-a odnijeli su originalni Ilijaševićev dosje i sve tražene pravilnike i zakone.

Također, jučer nam je, neslužbeno, iz FUP-a rečeno da je sva dokumentacija izuzeta iz KPZ-a Mostar stala u dvije koverte.

Vode harangu

Iako se posljednjih dana špekuliralo da je Zelenika do sada mogao sakriti dokumentaciju koja se odnosi na zločinca Ilijaševića, on nam je jučer kazao da "nije imao šta sakriti". Također, podsjetio je da su, skoro odmah nakon Ilijaševićevog bijega, njegov dosje odnijeli inspektori Federalnog ministarstva pravde. Zelenika smatra da FUP protiv njega vodi harangu.