Rezultati popisa stanovništva još na čekanju

popis stanovništva, Mostar, popis stanovništva, oprez, popis stanovništva, otkaz, pijanstvo, franjevci, apel, popis stanovništva, popis, Mostar, popis stanovništva, nepravilnosti popisa, kontejner, popisni materijal, popis stanovništva, Hrvati u BIH, neprailnosti, popis, BIH, procjena, popis, Hercegovina, Hrvati u BIH, BIH, popis, neslužbeni rezultati, BIH, pik, oglas, popis stanovništva, zarada, popis stanovništva, isplata, popis stanovništva, bh. hrvati, etničko čišćenje, popis, BIH, rezultati, popis, županije, FBIH, krađa, popis, popis stanovništva, popis stanovništva, poništavanje, objava, službena objava, BIH, popis stanovništva, popis stanovništva, popis stanovništva, popis, BIH, popis, BIH, popis stanovništva
...obećanja jer stavovi entitetskih zavoda za statistiku nisu približeni, piše Dnevni list.

Kamen spoticanja

Popis stanovništva završen je 15. listopada 2013. i krajnji rok za objavljivanje svih rezultata istječe 1. srpnja ove godine. Nijedan službeni podatak, osim koliko je stanovnika i domaćinstava popisano, još nije priopćen izuzev nekih preliminarnih koji se ne mogu uzimati kao relevantni.

Razlog - entitetski zavodi za statistiku nikako da se dogovore niti da nađu kompromis kada je riječ o tome tko od popisanih građana ima status rezidentnog, odnosno stalnog stanovnika BiH. Republika Srpska ne dozvoljava da taj status imaju osobe koje rade ili se školuju u inozemstvu, a izjasnile su se na popisu da žive u mjestu popisa ili da su se doselile s namjerom da tu žive. Zbog toga je doveden u pitanje status stalnih stanovnika BiH za oko 350.000 popisanih osoba.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno je priopćio da će službeni rezultati „biti vrlo skoro, nemamo više prava na otkazivanje jer se puno drugih stvari za to vezuje". Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara, također je prije nekoliko dana bio optimističan: „ Očekujemo da rezultati budu saopćeni u narednih nekoliko tjedana, a stvari se povoljno razvijaju".

Gori pod nogama

Prošlog tjedna u BiH je boravilo izaslanstvo Eurostata i obavilo je niz razgovora, međutim, stavovi Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS nisu približeni niti pomireni. Istina, ima nagovještaja da bi se to moglo dogoditi ovog ili početkom idućeg tjedna, ali bez ikakvih garancija.

Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a poručila je da rezultati neće biti objavljeni tako brzo.

Iz ove entitetske institucije priopćavaju da, sve i kada bi danas bila uspostavljena i dogovorena pravila vezana za status rezidentnog stanovnika, predstoji niz poslova „jer se kroz sve papire mora detaljno proći, uključujući i korigiranja, a to traži puno vremena".

S druge strane, državi „gori pod nogama". Aplikacija za kandidatski status u EU jučer je predana i najveći dio posla koji sada očekuje vlasti zavisi od toga kada će biti priopćeni rezultati popisa. Bez toga, vlastima su „ruke svezane". U najkraćem, u daljnjoj proceduri nakon predaje aplikacije, BiH mora odgovoriti na tisuće pitanja i ispuniti tisuće upitnika koji će joj stići iz Europske unije, a još nema ni osnovnog službenog podatka o broju stanovnika. O ostalom, da se ne govori. Izaslanstvo Europske unije upozorilo je BiH da su rezultati popisa neophodni kako bi se vjerodostojno odgovorilo na pitanja EU, a Zvizdić je potpuno precizan:

- Bit će nemoguće odgovoriti na upitnike bez službenih rezultata popisa.