POPIS STANOVNIŠTVA U BIH Nema naznaka kad ćemo znati koliko je ljudi ostalo u državi

popis stanovništva

Iako je još prošle godine bilo sasvim jasno da od popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2023. godine nema ništa, nepoznanica je kada bi se on mogao realizovati. Posljednji popis u našoj zemlji urađen je 2013. godine, a na njega se čekalo 22 godine.

Novi je, po pravilu, trebao biti realiziran ove godine. Međutim, kada se u obzir uzme činjenica da pripreme za popis oduzmu i do dvije godine dana sasvim je jasno da popisa nema do 2025. godine, piše Klix.

Prof. dr. Amer Osmić, izvandredni profesor Odsjeka za sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, objašnjava u razgovoru za Klix zašto je važno da se popis vrši u ciklusu od 10 godina. Naglašava da se i ovo pitanje u našoj državi, nažalost, politizira te zbog toga trenutno ne raspolažemo točnim podacima o broju stanovnika, a na osnovu kojih bi se pravile razvojne strategije.

"Popis je sa demografsko - inventurnog stanja jedna od najvažnijih baza podataka koje jedna država, jedno društvo treba da ima. Koliko je važna aktualnost tih podataka svjedoče svi dokumenti koji bi se trebali naslanjati na popis stanovništva, poput strategija i planova razvoja", kaže Osmić.

Naglašava da sve ozbiljne države, koje drže do razvoja svog društva, rade desetociklusni popis stanovništva.

"Dakle, svakih deset godina se ažuriraju podaci te se pravi kratka inventura stanovništva. Nažalost, kod nas ni to pitanje ne prolazi bez politiziranja. Stavio se fokus na to tko je koje etničke pripadnosti od mnogo značajnijih podataka koji su nam potrebni poput kratkoročne, srednjoročne i dugoročne strategije razvoja našeg društva", objašnjava Osmić.

Na pitanje Klixa kada bi BiH mogla očekivati novi popis stanovništva odgovara da je teško dati procjenu. "Iznimno je teško dati projekciju kada bi mogli očekivati popis stavnovništva koji se trebao održati ove godine, jer ovom godinom završava tih 10 godina gdje bi mi trebali imati jednu jasnu sliku koliko nas još ima tu, da li smo na tri i pol milijuna ili smo značajno ispod tog broja, što sve projekcije i predviđaju", ističe Osmić.

U normalnim demokracijama, dodaje, proces pripreme za realizaciju popisa stanovništva traje oko godinu i pol dana.

"Plašim se da kod nas nije to moguće, jer je pitanje politizirano i nema pitanje tu dimenziju da možemo reći kada točno možemo očekivati. Mene je strah da ćemo mi nažalost dugo čekati popis zbog političke situacije i krize u kojoj se nalazi bh. društvo prouzrokovano donositeljima odluka", zaključuje Osmić.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u BiH je živjelo 3.531.159 stanovnika. Od toga, u Federaciji BiH 2.219.220 (62,85 posto), u Republici Srpskoj 1.228.423 (34,79 posto) te u Distriktu Brčko 83.516 stanovnika (2,37 posto). Jedini poslijeratni popis u BiH koštao je oko 45 milijuna maraka. Prije 2013. godine popis stanovništva u BiH je urađen 1991. godine.