Priopćenje za javnost Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH

Božo Ljubić, Hrvatski narodni sabor, HNS BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić, Hrvatski narodni sabor, HNS, Hrvatski narodni sabor, Vijeće ministara, HNS, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvatski narodni sabor, priopćenje, Mostar, Hrvatski narodni sabor, osuda, doris pack, sda, SDP BIH, Hrvatski narodni sabor, priopćenje, HNS, sabor, Hrvati u BIH, HNS, HNS BiH
Predsjedništvo je razmatralo predstojeću provedbu presude Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci kao i sudjelovanje članova Predsjedništva HNS-a Borjane Krišto i dr. Bože Ljubića u Privremenom povjerenstvu obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provedbu te presude.

Od Odjela za ustav Glavnoga vijeća HNS-a Predsjedništvo očekuje stručnu pomoć u radu članovima povjerenstva. Predsjedništvo također daje punu potporu članovima Povjerenstva a od Povjerenstva očekuje da predloži amandmane na Ustav BiH koji će otkloniti diskriminatorne odredbe ne samo prema manjinama već i prema konstitutivnim narodima, u posebno hrvatskom, ponajprije u postupku izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Predsjedništvo očekuje da se u ovoj fazi promjene ustava BiH osigura izbor legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda za što je potrebno mijenjati i Izborni zakon, a što je također zadaća ovoga Povjerenstvo.

Predsjedništvo HNS-a je razmatralo i proces formiranja vlasti od županija do Vijeća ministara. Ukratko zaključeno je da taj proces treba ubrzo završiti pri čemu je istaknuta posebna važnost i značenje formiranja vlasti u županiji središnja Bosna. Još jednom je potvrđena politika HNS-a koju ne može i ne smije dovesti u pitanje nikakav stranački interes i interes bilo kojega pojedinca.

Predsjedništvo HNS-a je razmatralo odnos i sudjelovanje političkih stranaka članica HNS-a na predstojećim izborima za Sabor Republike Hrvatske koji se trebaju održati 4. prosinca. Zaključeno je, da bez obzira kako koja stranka nastupala na tim izborima, bilo samostalno, zajedno sa sestrinskom strankom iz Hrvatske, u koaliciji itd, izabrani predstavnici trebaju u Saboru zastupati primarno interes hrvatskoga naroda u BiH i u iseljeništvu.

Predsjednik Glavnoga vijeća dr. Božo Ljubić informirao je Predsjedništvo HNS-a o zaključcima sa sjednice Glavnoga vijeća koja je održana također danas u Mostaru.

Ured za informiranje HNS-a