RUBRIKA 'BIZARNO' Fadil Novalić iz zatvora piše o 79 milijuna maraka za umirovljenike

Fadil Novalić respiratori

Bivši premijer entiteta F BiH Fadil Novalić, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog "Afere Respiratori", oglasio se na Facebooku. 

"Naši umirovljenici opet su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 milijuna KM namijenjenih za povećanje mirovina!?

Kada smo 2018. godine u partnerstvu s umirovljenicima donijeli reformski Zakon o PIO, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje mirovina .

Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Ovaj član jamči povećanje mirovina na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja umirovljenika i da se usklađivanjem eliminira negativan utjecaj rasta cijena", stoji u njegovom postu.

On je pojasnio da je svojevremeno insistirao da se mirovine redovno usklađuju s ostalim primanjima te da je, stoga, u Zakon ubačen i član 80.

"On omogućava Vladi i izvanredno povećanje mirovina onda kada postoji rast BDP i suficit MIO proračuna.

Taj član je glavni faktor realnog povećanja mirovina, tj. popravljanja statusa umirovljenika.

U travnju 2023. godine, kada je nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BIH, prihodi Federalnog zavoda MIO od doprinosa za MIO i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veći od rashoda za 79,5 milijuna KM. Sukladno Zakonu o MIO i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrošiti samo za isplatu mirovina. 

Ova Vlada je Rebalansom proračuna ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih "apetita" stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih financijskih interesa podržavaju.

Obzirom da se prihodi  FZ MIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o MIO ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu penzija i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o proračuna, sasvim je jasno da je umirovljeničkih 79,5 milijuna KM nezakonito potrošeno", upozorio je Novalić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.