Prijedlog izmjena i dopuna zakona o RTV FBiH pocjepao Platformaše

vlast, BIH, CIK, Politika, BIH, Politika, budžet, Politika, CIK, parlament, Federacija BIH, stranka za bih, parlament, Politika, Vlada Federacije, rekonstrukcija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Dom naroda, Federacija BIH, sud bih, Dom naroda, izbor poslanika, HDZ BiH, HDZ 1990, Fotelja, nacionalni interes, županije, Republika Srpska, Federacija BIH, Vijeće ministara, Borjana Krišto, Mladen Ivanković Lijanović, Slavo Kukić, parlament BiH, HDZ BiH, parlament, nerad, platformaši, zastupnički dom, rtv bih, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Politika, nepotizam, platformaši, platformaši, smjene, Federacija BIH, BIH, parlament, predsjedništvo bih, Vijeće ministara, savjetnici, FTV, sda, BIH, zakoni, Dom naroda, parlament, FBIH, inspekcija, platformaši, platforma, nacionalne manjine, manipulacije, Bošnjaci, ostali, Dom naroda, radnici, parlament, parlament BiH, porez, porezni dug, Porez na prihod , parlament BiH, parlament
Platforma se pocijepala kada je na dnevni red došao nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom servisu RTV FBiH. Naime, najvažnija izmjena odnosila bi se na činjenicu da bi novim zakonom četiri člana Upravnog odbora (UO) RTV FBiH sama odlučivali o statutu, a Parlament bi bio isključen iz odlučivanja, javlja izvijestitelj dnevnog avaza.

Nakon što iz Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava nisu podržali izmjene zakona, na red su došli predsjednici klubova. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović jedini je kazao da će zastupnici ove stranke podržati izmjene zakona. Nakon njega uslijedilo je iscrpno pojašnjenje Ismeta Osmanovića, predsjednika Kluba zastupnika SDA zašto ovakav tekst izmjena ne treba usvojiti.

- RTV FBiH je dobro svih građana, institucija od posebnog i općeg značaja, zbog čega nije dobro ozakoniti praksu po kojoj će UO mijenjati Statut kada hoće i kako hoće. Važno je da osnivač bude taj koji će davati suglasnost. Ne možemo se oteti dojmu da netko želi odlučivanje svesti na uske krugove odlučivanja - rekao je Osmanović.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH Fehim Škaljić rekao je da je ponuđeni koncept nezreo da se pušta u parlamentarnu proceduru te je predložio da se nacrt povuče, provede dorada teksta te da se kao takav uputi u javnu raspravu.

- Javni servis ima jednu od presudnih uloga. Pozicija mu mora bi jasna i on mora sparingirati sa svojom osnivačem u pronalaženju metoda ravnopravnog informiranja. Javni servis mora surađivati s Parlamentom. Ponuđeni nacrt to ne osigurava i otvorenost i uključenosti javnosti - rekao je Škaljić.

Kada je postalo jasno da nacrt ne može dobiti potreban broj glasova, resorni ministar je predložio odgodu rasprave, što su zastupnici i usvojili.

Usvojena rezolucija o Srebrenici

Inače, zastupnici su sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH otvorili prihvaćanjem teksta Rezolucije europskog parlamenta o Srebrenici, koja je donesena 15. siječnja 2009. godine.

Rezolucija je usvojena jednoglasno uz zaključak da se pozdravlja uhićenje Ratka Mladića te uz preporuku Parlamentu BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske da također usvoje Rezolucije.

Dokument je odobren u federalnom zastupničkom domu u okviru prve točke dnevnog reda, uvrštene tijekom današnje sjednice.

Zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, čiji je predlagač zastupnik SDA Irfan Ajnanović. Ovim izmjenama rok važenja certifikata pomjeren je do srpnja 2012. godine. S obzirim da su ovi rokovi nekoliko puta produžavani, a prestaje im rok važenja, ovim je građanima omogućeno da i ubuduće koriste certifikate.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskom zemljištu te posljednja točka Izbori i imenovanja povučeni su s dnevnog reda.

dnevni avaz