Postupci policije i pravosuđa prema Klixu- povratak u totalitarizam

policija
... prema nalogu sarajevskog općinskog suda, kojeg je isposlovalo Specijalno Tužiteljstvo RS, izazvao je zgražanje svih koji su u tom činu prepoznali recidive ponašanja pravosuđa i policije totalitarnih sustava.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Urednici i novinari, koji su cijeli dan, prema riječima suvlasnika Klixa Darija Šimića praktično držani u zatočeništvu, onemogućeni da rade svoj posao, da se jave svojim obiteljima, da objave vijest o tome što im se događa, pa čak i da odu na WC bez policijske pratnje, bili su praktično izloženi poniženju- tertirani kao kriminalci.

U demokratskim društvima vijest koju su objavile kolege s Klix-a, potkrijepljena audio snimkom na kojem se čuje kako aktualna premijerka RS Željka Cvijanović govorio o kupovini dvojice zastupnika „ umjesto one „dvojice papaka", kojima će njezina stranka SNSD osigurati stabilnu većinu za izbor izvršne entitetske vlasti rezultirala bi osudom javnosti, policijskom i pravosudnom istragom i okončanjem političke karijere premijerke, ukoliko bi istraga pokazala da je snimak autentičan.
Mediju koji je takvu vijest objavio bilo bi, pak, iskazano priznanje za razotkrivanje političke korupcije.

U demokratskim društvima, gdje i policija i tužiteljstvo i sudovi znaju da od slobodnih i odgovornih medija ovisi očuvanje civilizacijskih postignuća, ono što se dogodilo jučer u Sarajevu je nezamisliva i nedopustiva stvar. Umjesto istrage o umješanosti premijerke Cvijanović u aferu kupovine zastupnika- što je zakonom kažnjiv čin političke korupcije, policija i pravosuđe fokusiraju se na otkrivanje tko je snimao premijerku i javnosti predočio dokaz o tom kriminalnom činu, šikanirajući pri tom zaposlenike jednog medija i kršeći zakonom zajamčena prava tog medija.

A upravo je sloboda medija uz poštivanje trodiobe vlasti temelj demokratskih društava. Temelj slobode medija, je, pak, pravo novinara da ne otkrije izvor informacija. To pravo nije samo zaštićeno europskim i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i medijskim slobodama koje su sastavni dio Ustava BiH, već i Zakonom o zaštiti od klevete. Izjava urednika i vlasnika Klixa da neće otkriti tko im je dostavio snimak na kojem premijerka RS govori o kupovini zastupnika, policija i pravosuđe u BH imali su poštivati. No, umjesto poštivanja zakona i zaštite prava medija, oni su, po svemu sudeći, djelovali izvan zakona, koristeći silu prema onima koji se od sile nisu imali čime braniti.

Tim činom pravosuđe i policija prouzročili su materijalnu štetu jednom mediju, ugrozili njegovu zakonom zajamčenu slobodu, izvrgnuli poniženju novinare i urednike i, što je najgore, uništili kredibilitet institucija koje bi u skladu s načelom trodiobe vlasti trebale djelovati neovisno, u skladu s ustavom i zakonom, a ne kao produžena ruka političara- u ovom slučaju Dodika i Cijanovićeve.

Ovaj osvrt je i izraz potpore Hrvatskog Medijskog Servisa kolegama s Klixa. Ovo nije samo stvar kolegijalne solidarnosti, već i obrane temeljnih postulata slobode medija i vrijednosti demokratskih društava./HMS/