Poskupljenje struje samo za veće potrošače

Federacija BIH, plaće, Vjekoslav Bevanda, Novac, mirovine, plaće, krediti, banke, Politika, Novac, nogomet, firme, BIH, poduzetnička zona, fiskalizacija, hrana, Novac, Novac, plaća, mirovine, HVO, Armija BiH, struja, poskupljenje, Novac, Armija BiH, HVO, Novac, nagrada, Novac, SDA BIH, SDP BIH, Novac, kriza, siromaštvo, BIH, kladionica, višići, Vlada HNŽ, Srećko Boras, lutrija, kladionica, krediti, jamci, kamate, banke, crna kronika, Novac, štednja, proračun, HBŽ, plaća, Novac, invalid, prevara, Hrvatska, taksist, Novac, mirovina, Hrvatska, krađa, provala, Zagreb, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, Novac, siromašni, siromaštvo, prostitutka, ženidba, Novac, prevara, biro, nezaposlenost, HNŽ, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, štednja, Novac, savjeti, Livno, krađa navika, misa, BIH, dugovi gađana, dugovi, banke, novčanik, navike, probanje, bogataši, uhljeb , hsls , Minimalac, BIH, sindikat, radnici, nasim lawrence, novčanik, taylor sloan, novčanik, Mostar, plaća, pr

Zato su umirovljenici digli svoj glas na sve strane iznoseći kritike na odgovorne institucije koje sudjeluju u ovom kreiranju. 

Piše: Z. Volarević/ Dnevni list

Račun veći za 35 KM

Čim su sredstva informiranja najavila poskupljenje, umirovljenici su odmah stupili u akciju tražeći od Vlade Federacije, konkretno premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, da ih primi. Premijer je našao vremena i primio izaslanstvo umirovljenika, a na sastanku su nazočni bili i predstavnici FERK-a, Elektroprivrede, sindikata te predstavnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja FBIH.

“Mislimo na socijalna pitanja naših građana, a ponajviše na one koje ugrožava svako poskupljenje proizvoda. Tu je najbrojnija populacija umirovljenika i trebamo ih zaštititi kada je u pitanju poskupljenje, jer inače su s malim mirovinama”, kazao je premijer Nikšić. 

Umirovljenici su ukratko iznijeli svoje zahtjeve te pitali što je s najavljenim poskupljenjem struje. Premijer je vrlo konkretno obrazložio predviđanja vlade kada su u pitanju umirovljenici, pa i drugi građani koji su u socijalnim potrebama. Vlada nema svoj socijalni pravilnik, na čemu se radi, ali se na njega ne može računati u ovoj godini, a isti bi u idućoj godini trebao regulirati socijalna pitanja.

“Ovo poskupljenje struje namjeravamo riješiti tako da za sve građane, potrošače elektroenergije u kućanstvima koji ne prelaze mjesečnu potrošnju višu od 270 kilovata, struja neće poskupjeti, ostat će na istoj cijeni kao do sada. Za one koji potroše više od ovog, mjesečni računi će biti veći od dosadašnjeg u prosjeku za 35 maraka”, objasnio je premijer Nikšić.

Dodatnih 50 milijuna


Predstavnici umirovljenika su imenovali svoja dva člana u skupinu za izradu socijalnog pravilnika. Naime, ovaj prijedlog premijera za pitanja reguliranja poskupljenja struje je rješenje samo do kraja ove godine. Pitanja socijalnih rješavanja i uvažavanja za 2012. bi se određivala pravilnikom. Osim pitanja struje, raspravljalo se o održivosti Zavoda MIO/PIO do kraja ove godine. Prema stanju financijskih pokazatelja, da bi se održale mirovine na sadašnjoj razini potrebno je osigurati u fondu dodatnih 50 milijuna maraka. Proračun za ovu godinu je manjkav za navedeni iznos. Vlada je dužna 180 milijuna maraka ovom fondu, ali nisu ispunjeni svi formalni uvjeti da bi se barem dio ovoga duga namirio. No, prema obećanju vlade, to će se pitanje riješiti na neki način.