Poljoprivrednici: Hoćemo ostavku Jerka Ivankovića Lijanovića

...od graničnih prijelaza i prometnica, razišli su se u poslijepodnevnim satima no najavili su i nove prosvjede ne ispune li entitetske i državne vlasti njihove zahtjeve.

Između trideset minuta i dva sata bili su blokirani granični prijelazi prema Hrvatskoj kod Gradiške, Šamca i Orašja, kao i neke od prilaznih cesta Sarajevu i Mostaru, a na kratko je bio blokiran i prijelaz Rača prema Srbiji.

Poljoprivrednici su zatražili od vlasti hitnu isplatu obećanih poticaja te uvođenje plavog dizela za njihove strojeve, kakvoga sada u BiH nema.

Poseban je zahtjev bio da vlasti BiH poduzmu mjere kako bi poljoprivrednici i nakon ulaska Hrvatske u Europsku unije mogli nastaviti izvoziti svoje proizvode.

Poljoprivrednici iz Federacije BiH zatražili su i ostavku ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića.

"Ne samo ministar poljoprivrede nego kompletna vlast u FBiH ne čini ništa u ovakvoj situaciji u kojoj su nas pogodile sve nepogode, a jedna od njih je ministar poljoprivrede", izjavio je Dobroslav Vukmir, predsjednik Seljačkog saveza FBiH.

BiH je do sada uspjela uspostaviti krajnje ogranične kontrolne mehanizme kakve zahtjeva EU, pa je tako ispunila uvjet da u Uniju može izvoziti tek živu ribu i sirovu kožu.

Svi drugi prehrambeni proizvodi u BiH se ne mogu kontrilirati na propisani način, što će od 1. srpnja 2013. godine naročito pogoditi mljekarsku industriju u toj zemlji jer više neće moći izvoziti u Hrvatsku.

Ukoliko vlasti u BiH ne počnu ispunjavati njihove zahtjeve do 20. rujna, poljoprivrednici su najavili nove masovnije i dulje prosvjede na granicama, carinskim terminalima i prometnicama, a Vukmir je zaprijetio kako će to biti nova "seljačka buna".

(Hina)