Ozloglašeni Petritsch vratio se u BiH- na mjesto zločina

Wolfgang Petritsch
... kazao je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch tijekom razgovora s predstavnicima medija koji je u austrijskom veleposlanstvu u Sarajevu upriličio veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer.

Petritcha su, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, bosanskohercegovački Hrvati upamtili po tom što je dao nalog za vojni napad i preuzimanje Hercegovačke banke, zbog čega su tisuće ljudi i njihovih tvrtki ostali bez novca, jer je Petritsch, bez ikakvog zakonskog osnova naložio blakdu računa klijenata banke.

Uz to Petritsch je nametnuo ustavne amandmane, kojima su širom otvorena vrata majorizaciji Hrvata u BiH, te samovoljno smjenio na desetine dužnosnika.

Upravo pod njegovim pokroviteljstvom 2002. uspostavljena je vlast tzv. Alijanse za promijene u Federaciji BiH, koju je predvodio Lagumdžijin SDP, a iz koje su isključeni legitmini predstavnici Hrvata.

S obzirom na ove činjenice Wolfgan Petritsch izgubio je svaki i politički i moralni kredibilitet ponovo se angažirati u BiH, posebno biti promotorom nove njemačko-britanske incijative u BiH.

Osim Petritcsha novinarima se obratio i politički direktor Ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Austrije Jan Kickert. On je kazao da su dva razloga njihove posjete BiH, a to su današnja konferencija „Novi poticaj za europske integracije zapadnog Balkana" koju organizira Austrijsko-francuski centar, te nedavno održani opći izbori u BiH.

- Ovo je jako dobar trenutak da se spoje dva procesa, novi pristup EU i formiranje vlada u BiH - kazao je Kickert dodajući da se nada da će paraliza kojoj smo svjedočili tijekom posljednjih godina u BiH biti prevladana.

Podsjeća da je Austrija dobar prijatelj, investitor i zagovarač interesa BiH, kao i cijele regije, na putu ka EU.

- Željeli bismo vidjeti i Srbiju i Kosovo kako napreduju. Također ne želimo da ostale zemlje zaostaju, a dvije države za koje smo najviše zabrinuti su BiH i Makedonija - rekao je Kickert.

Na pitanje misli li da je EU napravila grešku postavljajući rješavanje slučaja "Sejdić - Finci" kao uvjet za dobijanje statusa zemlje kandidata, odgovorio je da je to možda doprinijelo određenoj blokadi unutar BiH.

Pojašnjava da u novom pristupu EU to ostaje slučaj koji je neophodno riješiti te da je to međunarodna obveza koju BiH ima putem članstva u Vijeću Europe.

Međutim, rješavanje tog problema, kaže, možda ne treba postavljati kao preduvjet u ranoj fazi, već ga ostaviti neko vrijeme "sa strane."

Naglašava da se tu radi samo o pomjerenom redoslijedu prioriteta te da to ne znači da će odustati od rješavanja slučaja "Sejdić - Finci".

- Ne radi se o tome da će kriteriji biti ‘spušteni', već da će zemljama koje žele postati članice EU biti pružena pomoć da svladaju prepreke - pojasnio je Kickert.

Smatra da sada postoji šansa da se put BiH ka EU dinamizira te da politički akteri u BiH trebaju biti svjesni te šanse, iskoristiti je i pretvoriti u praktična djela „na putu reformi EU."

- BiH je dio Europe i treba postati dio EU. Međutim, BiH ne treba zloupotrebljavati pažnju koju su joj dali ministri vanjskih poslova država članica EU sada kada postoji toliko kriznih situacija kao što su u Ukrajini, Siriji, Libiji... Stoga treba cijeniti tu pažnju i ne uzimati je zdravo za gotovo. To je šansa koja ne smije biti propuštena - zaključio je Kickert.