Otvorena terenska vježba za korištenje NICS sustava u Brčkom

Ministarstvo sigurnosti BiH, Samir Agić, Službe zaštite i spašavanja

Službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i regije u slijedeća tri dana će na području Brčko Distrikta testirati najsavremeniju opremu i međusobnu suradnju u akcijama potraga i spašavanja.

Radi se o terenskoj vježbi za korištenje NICS sustava koju organizira Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u suradnji s Odjeljenjem za javnu sigurnost Brčko distrikta i podršku Federalne uprave civilne zaštite.

Po navodima organizatora, vježba se održava u skladu s planom aktivnosti NATO NICS projekta "Napredna regionalna koordinacija u nesrećama" za 2019. godinu.

Oko 150 sudionika  vježbe, i to tim za spašavanje čamcima, zatim ronilački tim, tim pumpi visokog kapaciteta, tim vodenih barijera, tim za traganje i spašavanje i HBRN tim, uvježbavat će mogućnosti i način upotrebe NICS sustava u slučaju nesreća te suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, priopćeno  je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić je u svom obraćanju istakao važnost suradnje i komunikacije između različitih timova koji bi u slučaju potrebe mogli uspješno spašavati ljude i materijalna dobra.

Dogradonačelnik Brčkog Anto Domić je naglasio da su poplave i klizišta iz 2014. godine pokazale neophodnost ovakve suradnje i uvježbavanje za zajedničko djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, policije Brčko Distrikta i drugih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, na vježbi prisustvuju posmatrači iz partnerskih zemalja i institucija na projektu: US Department of Homeland Security i MIT – Lincoln Laboratorije iz SAD, MUP-a Hrvatske, Direktorata za izvanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije, stoji u priopćenju.