FOTO  Nedovoljna komunikacija je razlog nepotpunog informiranja javnosti o migrantima

Radionica o migracijama Konjic
Hercegovina.info

U organizaciji ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH, 'Hilfswer international' u suradnji sa partnerskom organizacijom 'Hajde' uz financiranje Fonda za azil, migracije i integracije (AMIF) i ministarstvo unutarnjih poslova Austrije u Konjicu je održana radionica pod nazivom 'Medijski narativ i odnos prema migracijama'

Cilj radionice je da analizira postojeći medijski narativ o migracijama, te doprinese definiranju ciljeva, preporuka i budućih smjernica izvještavanja u kriznim situacijama u vezi sa ovim problemom. Na dvodnevnoj radionici prisustvovali su predstavnici medije iz cijele BiH, nevladinih udruga, te predstavnici institucija u BiH.

Radionica je održana u okviru projekta 'Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu'. Mogle su se čuti različite definicije oko migranata, izbjeglica, odnosno ljudi u pokretu.

Ponovno je apostrofirano događanje sa migrantima na području Tuzle, Bihaća, Velike Kladuše, ali i Mostara. Istaknuta je sporost u dobivanju informacija od službenih institucija o situaciji na terenu, jer je hijerarhija u institucijama takva da se mora čekati na odobrenje vlasti oko davanja informacija za medije, a onda na taj način i objavještavanje javnosti.

Vođena je diskusija i o koordinaciji i komunikaciji nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija u procesu migracija na zapadnom Balkanu. U proteklom razdoblju, BiH je bila jedna od tranzitnih zemalja u regiji. Zaključeno je da je to još uvijek, ali u znatno manjem obimu kada su u pitanju migracije iz Afrike, potom Afganistana, Iraka, Irana, Sirije, Turske i dr.

Sudionici radionice su se osvrnuli i na trenutnu situaciju u Ukrajini. Predstavnici ministarstva sigurnosti BiH, i Službe za poslove sa strancima su istaknuli kako postoje spremni određeni kapaciteti za prihvat jednog dijela izbjeglica iz Ukrajine. Istaknuto je i kako je u BiH s jedne strane ušlo oko 90 000 migranata sa Bliskog istoka, a da ih se zadržalo oko 2000 od tog broja.

Zaključeno je kako je potrebno uspostaviti dobru praksu koordinacije i komunikacije i kako treba otvoriti novi i trajni kanal komunikacije o (neregularnim) migracijama. Spomenuta je i potreba za još boljom i bržom komunikacijom između institucija, nevladinog sektora i medija.

Moderatori radionice su bili Adnan Rondić i glasnogovornik ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara Admir Malagić.