Osmorica uhićenih zbog ratnih zločina nad Srbima i Hrvatima

Po nalogu Državnog tužiteljstva uhićeno je osam osoba koje se sumnjiče za sudjelovanje u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima i objektima za zatočenje na području Tarčina.

Uhićeni Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember zvani „Buba", predati su postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ih ispitati i donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Mustafa Đelilović se sumnjiči da je kao predsjednik Skupštine općine Hadžići a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići, sudjelovao u zločinima nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i Mirsad Šabić, bivši aktivni policajaca SJB-a Hadžići, također se sumnjiče za sudjelovanje u ovim zločinima, kao i Nezir Kazić, kao bivši komandant Devete brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Bećir Hujić, bivši upravnik logora „Silos", Halid Čović i Šerif Mešanović, kao zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu, se sumnjiče da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Osmorica uhićenih se sumnjiče za zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su držane u protupravnom zatočenju u logoru „Silos" u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole „9.maj" u Pazariću, kao i logoru u magazinima vojarne „Krupa".

Kako navode iz Državnog tužiteljstva, u navedenim objektima je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protupravno zatočen, gdje su izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje kao i oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanje na prinudni rad.

„Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo", ističu u Tužiteljstvu BiH.

Usporedo sa lišenjem slobode, po nalogu Tužiteljstva BiH izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, sa ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za ovu istragu.

Fena