Novi problemi u BiH: Snijeg i dalje pada, otežano kretanje vozila i pješaka

snijeg, Tomislavgrad, snijeg, zima, snijeg, stanje na cestama, spašavanje, lavina, eufor, Mostar, autobus, Široki Brijeg, lavina, Tomislavgrad, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, vremenska prognoza, prognoza vremena, vremenska prognoza, Livno, Šuica, vožnja, zimski uvjeti, savjeti, Tomislavgrad, Livno, snijeg, stanje na cestama, snijeg, vremenska prognoza, meteo alarm, BIH, prometne nezgode, prometne nesreće, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, snijeg, Guste padaline, autocesta A6, hak, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, vrijeme, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama

Iz BIHAMK-a posebno skreću pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolniku ima od 2 do 5 cm.

Iako je zakonska obveza posjedovanja zimske opreme bila na snazi do 15.04., apeluje se na vozače da na put ne kreću bez nje. To se posebno odnosi na vozače teretnih vozila sa prikolicom i teretnjake.

Savjetuje se da prilagodite vožnju trenutnom stanju i uvjetima na cesti. Dosta je i slomljenog drveća koje je, pod težinom snijega, palo na kolnik, kao i na odrone kamenja.

Zbog velike količine snijega koja je pala tijekom noći, otežano je kretanje i vozila i pješaka.

Na dionicama gdje se izvode sanacijski radovi postavljena je privremena prometna signalizacija, čije poštivanje je obvezno.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Vogošća izvode se radovi na redovnom održavanju tako da se, tijekom dana, formiraju duže kolone vozila u oba smijera.

Izdvajamo i autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-18 Tuzla-Priboj, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Žepče-Maglaj i M-14.1 Brčko-Bijeljina.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

I dalje traju radovi na području Hrvatske na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prijelazima povremeno prometuje usporeno.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prijelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati).

Foto: Ilustracija