NOVA POSKUPLJENJA: Ulje u mjesec dana poskupjelo 17, brašno šest feninga!

Poskupljenja su se ponajviše odnosila na ulje i brašno, dok je i većina drugih proizvoda poskupjela, ali metodom tzv. tihih poskupljenja. 

U Federaciji je cijena ulja 'skočila' s prosječnih 2,80 maraka po litri na 2,97 maraka, a u RS-u s 2,77 maraka na 3 marke. Što se tiče cijene kilograma brašna tip 500, ona je u FBiH u rujnu ostala ista (1,16 maraka), ali je u RS-u 'skočila' s 1,12 maraka na 1,19 maraka. S obzirom na negativne trendove te nedostatak hrane u Europi zbog velikih suša, ne treba sumnjati kako će se i tijekom listopada događati slična situacija.

Mlijeko i kruh

Kako se i očekivalo, u Europi, ali i cijelom svijetu tijekom rujna su najviše porasle cijene pšenice. Primjerice, cijena pšenice po toni na Budimpeštanskoj burzi tijekom kolovoza stajala 370 maraka, a u rujnu već 459 maraka. Na Čikaškoj burzi tona pšenice u kolovozu iznosila je 415 maraka, a već u rujnu 505 maraka. Navedena poskupljenja pšenice i brašna za sada se nisu odrazila na 'skok' cijena kruha, ali i to možemo očekivati vrlo brzo. Cijena kruha iznosila je u FBiH 2,46 maraka po kilogramu u odnosu na 2,47 maraka u kolovozu, dok je u RS-u cijena od 2,17 maraka iz kolovoza ostala i u rujnu. Kada su u pitanju cijene mlijeka, one su se također zadržale u rujnu kao one mjesec ranije. Cijena mlijeka u FBiH iznosila je 1,48 maraka po litri, dok je u RS-u iznosila 1,50 maraka. Stagnirale su cijene maslaca koji u FBiH iznosi 4,19 maraka za količinu od 250 grama, a u RS-u 3,42 marke.

Negativni trendovi

Prema tome, vidljivo je kako su se već tijekom rujna počele obistinjivati 'crne' slutnje ekonomskih stručnjaka o značajnim poskupljenjima koja će našu zemlju pogoditi do kraja godine. 

Naime, veliki požari i suše koji su cijelom Europom harali ovog ljeta uništili su mnoge poljoprivredne usjeve. Zbog toga se već polako javlja nestašica pojedinih poljoprivrednih kultura, a samim time rapidno raste i njihova cijena. Ako znamo da je domaća poljoprivreda zbog nemara bh. vlasti gotovo uništena, pa niti približno može zadovoljavati naše potrebe, jasno je kako će se porast cijena u Europi itekako odraziti u BiH. To zorno pokazuje i situacija tijekom rujna, a stručnjaci najavljuju nastavak negativnih trendova do kraja godine. Prema tome, prava poskupljenja hrane nas, čini se, tek očekuju, što u dobroj mjeri siromašnom bh. društvu znači da će za veliki broj naših građana i pojedine prehrambene namirnice postati pravi luksuz.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list