Njemačka ambasadorica u BiH: Slučaj Dragičević zauzima posebno mjesto u izvještaju EU

 Njemačka ambasadorica u BiH: Slučaj Dragičević zauzima posebno mjesto u izvještaju EU
Prema riječima člana grupe Ozrena Perduva, ambasadorica je istaknula da slučaj Dragičević zauzima posebno mjesto u izvještaju EU i napretku BiH prema EU.

"Naglasila je da Njemačka i te kako prati sve što se dešava u vezi s ovim slučajem budući da kroz tu sliku dobivaju sliku o pravosuđu koja nije nimalo lijepa. Vrlo dobro su informirani i nastavit će i dalje da pomno prate borbu koja je kako ambasadorica reče 'neviđena' na ovim prostorima", kazao je Perduv.

Kao znak zahvalnosti ambasadorici je uručen bedž s likom Davida Dragičevića koji je ujedinio građane Banje Luke, BiH i dijaspore u borbi za bolje društvo.

U večernjim satima održan je i sastanak s Delegacijom Europske unije koji su kazali da prate ovaj slučaj,piše Klix.ba.

Članovi grupe "Pravda za Davida" predali su jučer i u banjalučkoj kancelariji OHR-a molbu za odgovore na dva pitanja - da li je za proteklih 15 mjeseci, od kada se svjetska javnost intenzivno i na nivou najpoznatijih medija bavi nezakonitom represijom državnog aparata nad "Pravdom za Davida" kao zajednicom i pojedinačno, poduzeo bilo kakve mjere ili radnje "suzbijanja protupravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopće", te namjerava li u narednom periodu poduzeti mjere i radnje u domeni svojih ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, sprečavanja, navode, aktualne nezakonite represije u očiglednoj kriminalnoj namjeri "prisilnog nestanka" civilne zajednice "Pravda za Davida" kao takve, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)?

Također su predali i više od 100 potpisa građana koji, kako tvrde u priopćenju, trpe posljedice vlasti samo zbog toga što podržavaju porodicu Dragičević u borbi za istinu o stradanju njihovog sina Davida.