Nikšić podnio kaznenu prijavu protiv Budimira

U dopisu kojeg je premijer uputio Nives Kanevčev, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo se navodi:

"Ovim putem podnosim kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja ili ovlasti protiv Budimir Živka koji trenutno obavlja dužnost predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, dana 2012/6/22. Godine tijekom održavanja 55. sjednice Vlade Federacije BiH od strane službenog osoblja uručena mi je odluka broj : 01/02-600/12 o prihvaćanju ostavke Radivojević Desnice, koji obavlja dužnost dopremijera i ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine a koju je donio i potpisao predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Budimir Živko.

U pomenutoj odluci stoji da Budimir kao predsjednik Federacije prihvaća ostavku na mjesto ministra koju je na osobni zahtjev podnio ministar Radivojević. Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine izričito je propisano da 'ministar podnosi ostavku ako smatra da nije u mogućnosti uspješno vrši povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da ne može preuzeti odgovornost za njihovo vršenje'.

Kako je dopremijer Radivojević u trenutku zaprimanja spomenute odluke bio prisutan na sjednici Vlade Federacije BiH, zatražio sam od njega da se izjasni o odluci, odnosno je li točno da je podnio ostavku predsjedniku Federacije Budimir Živku.

Dopremijer Radivojević je na postavljeno pitanje izričito izjavio da nije točno da je podnio ostavku, odnosno da spomenuta odluka nije donešena na njegov osobni zahtjev. Dokaz o navedenom postoji u zapisu sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radivojević je istog dana uputio i zvaničan dopis broj: 02/1-111/12 (koji Vam dostavljam u prilogu) predsjedniku Federacije BiH Budimiru kojim ga je decidno obavijestio da je u mogućnosti uspješno obavljati povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da može preuzeti odgovornosti za njihovo vršenje, te da nije bilo osnova, ni pravne, ni moralnog za donošenje odluke o prestanku funkcije na koju je imenovan, jer njegova ostavka ne postoji.

Također, obaviješten sam da su Budimir i Radivojević i prije donošenja odluke o prihvaćanju ostavke, obavili razgovor u kojem je predsjednik obaviješten da ministar Radivojević nema namjeru podnijeti ostavku te je unatoč tome predsjednik Budimir donio spomenuti akt.

Dakle, netočno je i neistinito da je Radivojević ikada podnio ostavku na dužnost koju trenutačno obnaša. Budimir je, dakle na nezakonit način donio Odluku o prihvatanju ostavke Radivojevića. Smatram kako je ovim aktom Budimir izvršio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 383. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, a posebice ozbiljnost radnji i djela o kojima je ovdje riječ, očekujem da Vi kao Glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i institucija kojom rukovodite ispitate iznesene navode, te da ukoliko ocijenite potrebnim, pozvati i ispitati sve aktere ovog slučaja te shodno tome poduzmete sve zakonske mjere kojima sukladno nadležnostima raspolažete ", navodi u pismu premijer Nermin Nikšić.