Nekadašnji pripadnik Armije BiH podnio zahtjev za istragu Vučića i Nikolića zbog podstrekavanja na ratni zločin

U zahtjevu koji je proslijedio medijima Omer Isović podsjeća da se "predsjedniku Srpske Radikalne Stranke Vojislavu Šešelju se već sudi u Haagu za ratne zločine paravojnih postrojbi koje su bile pod njihovom kontrolom.

Vučić i Nikolić su, dodaje on, u to vrijeme zajedno sa Šešeljom bili najistaknutiji aktivisti stranke i samim tim velika je pretpostavka da su bili uključeni i u određene nečasne stvari".

Bivši pripadnik Armije BiH iz Tuzle Omer Isović uputio je Tužiteljstvu BiH zahtjev za pokretanje istrage protiv srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog "podstrekivanja na ratni zločin prema nesrpskom stanovništvu u BiH u periodu 1992-1995".

Isović je, prenose beogradski elektronički mediji od Tužiteljstva zatražio da se ispitaju svi relevantni podaci i svjedoci, pregledaju videomaterijali i natpisi u medijima koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu s podstrekivanjem na zločine.

U zahtjevu koji je proslijedio medijima Omer Isović podsjeća da se "predsjedniku Srpske Radikalne Stranke Vojislavu Šešelju se već sudi u Haagu za ratne zločine paravojnih postrojbi koje su bile pod njihovom kontrolom. Vučić i Nikolić su, dodaje on, u to vrijeme zajedno sa Šešeljom bili najistaknutiji aktivisti stranke i samim tim velika je pretpostavka da su bili uključeni i u određene nečasne stvari".

Nekadašnji pripadnik Armije BiH priložio je zahtjevu videomaterijale u kojem Nikolić dobija odličje četničkog vojvode na Romaniji, snimak u kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze ratne srpske položaje iznad opkoljenog Sarajeva kao i snimak sa sjednice Skupštine Srbije na kojem Vučić govoreći o NATO bombardiranju srpskih položaja prijeti: "Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana".

Omer Isović je tri puta ranjavani ratni vojni invalid, bivši predsjednik Organizacije Ratnih vojnih invalida, predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija, prenosi klix.ba.