Nacionalno izjašnjavanje dio je identiteta svakog čovjeka

Stoga ne čude brojne kampanje i angažmani oko istog posljednjih mjeseci. Stoga smo se na reakciju odlučili i mi, mladi obrazovani ljudi, koji žive i žele živjeti u ovoj državi.

Popis je važan za sve pojedince i narode koji ovdje žive. Vrlo je moguće da će se preko i nakon njega pokušati ostvariti neki dugoročniji planovi te da će on uvelike kreirati budućnost svih nas, pa tako i Hrvata, najmalobrojnijeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH.

Nacionalno izjašnjavanje samo je jedan od identiteta koje čovjek može imati, pored svih drugih, pa tako i vjerskih, obrazovnih te  kulturnih. Stoga isto ne treba prevladavati, ali ni predstavljati osobu kao manje vrijednu. Nacionalno se izjasniti ne znači staviti potpis na neku od stranaka, ne znači manje cijeniti druge ljude, i pogotovo ne znači separatizam ili omalovažavanje države u kojoj živite. Bosna i Hercegovina je multinacionalna država koja može opstati samo kao zajednica konstitutivnih naroda i građana s jednakim pravima.

Naše udruge i organizacije imaju različita područja djelovanja, ali smo se odlučili na suradnju kako bismo prije svega ukazali na važnost popisa stanovništva, ali i razne propuste pri njegovu provođenju kao potencijalne malverzacije.  

Zbog toga ovim putem želimo ukazati na probleme koje nepažnja ili nerazumijevanje materije mogu prouzrokovati.

-          Poseban apel upućujemo našim studentima koji studiraju u Hrvatskoj da se odazovu na popis stanovništva u mjestima iz kojih dolaze

-          Važno je istaknuti kako prava koja ostvarujete u drugim državama nitko vam  nakon popisa ne može oduzeti, jer se njegovi rezultati koriste jedino u statističke svrhe

-          Nacija i vjera nisu isto i u upitniku se nalaze pod brojevima 24 i 25

-          Popisati se mogu i državljani BiH privremeno odsutni u inozemstvu jer se i njih tiče budućnost našeg naroda

Ovo priopćenje samo je početak rujanskih aktivnosti naših organizacija i udruga oko popisa, ali i naše suradnje, koja će rezultirati i osnivanjem Odbora za mlade pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Stoga pozivamo sve slične udruge i organizacije koje okupljaju mlade da nam se pridruže. Dužnost mladih budućih intelektualaca je i društveni aktivizam, stoji u priopćenju Odbora za mlade HNS-a BiH.