Komšić je Bakirova lutka na koncu

Željko Komšić političar, Željko Komšić političar, Ruža Tomašić, priopćenje, Željko Komšić, Željko Komšić političar, BIH
...za Dnevnik.ba kazala je da o pitanju bh. Hrvata u Bruxellesu uvijek govori bez rukavica. Komentirajući izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima u Predsjedništvo BiH Tomašić je istaknula da je riječ o projektu bošnjačke politike stvorenom za dekonstituiranje Hrvata u BiH i lutki na koncu Bakira Izetbegovića.

Na upit da komentira izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH te hoće li to dovesti do nove nestabilnosti u BiH i cijeloj regiji Tomašić kaže da se tu nema više što komentirati, a da već nije kazano."Željko Komšić projekt je bošnjačke političke elite, stvoren za dekonstituiranje Hrvata. Nekad je možda i imao neku svoju političku snagu, ali sad je doslovno lutak na koncu Bakira Izetbegovića. Određenim međunarodnim faktorima to odgovara i okreću glavu od očite nelegalnosti i nelegitimnosti njegovog izbora, a na nama je da ne dozvolimo da tek tako pilatovski operu ruke", kaže Tomašić.

Komentirajući otvorene pokušaje bošnjačkih političkih elita da Hrvatima u BiH oduzmukonstitutivnost Tomašić kaže da je prije svega Hrvatica, ne dira tuđe, ali čuva svoje. "Rođena sam u BiH, ali i da nisam, ne bih tek tako mirno promatrala što se radi našem narodu. BiH je domovina i hrvatskog naroda i on ima pravo na sve što imaju druga dva naroda. Dijelu međunarodne zajednice odgovara da se jednadžba s tri nepoznanice svede na dvije, misle da će tako pojednostavniti stvari, a Bošnjaci to koriste. Hrvati moraju pokazati da neće u tišini nestati i podviti rep kako se neki nadaju. Tek tad će nas i međunarodna zajednica ozbiljnije shvatiti. Ovako ispada da svaki put kad nam ne odgovara rezultat izbora malo zalajemo, a onda se poslušno vratimo u kućicu. Nikad nisam bila jedna od takvih i o problematici Hrvata u BiH uvijek sam u Bruxellesu govorila bez rukavica. Nama rade o glavi, a mi se pravimo fini dok drugi nemaju nikakvog srama", navodi Tomašić

Tomašić kaže da su hrvatski europarlamentarci zaslužni da njihove kolege iz drugih EU zemalja razumiju kompleksnost i važnost legitimnog zastupanja i konstitutivnosti naroda. "Tu je odrađen lavovski posao. Ali ne treba živjeti u iluziji da će Europski parlament tu nešto puno promijeniti. Dobro ga je imati na svojoj strani i trebat će i u novom sazivu raditi na tome, ali puno su važnija stajališta najjačih članica, Vijeća i Komisije. A najvažnija su, rekla bih, stajališta američke diplomacije koja se u slučaju BiH nisu mijenjala od Clintona. Isti ljudi na istim pozicijama donose iste zaključke oko BiH. Na tome naša diplomacija mora više poraditi, u Washingtonu ima prostora za napredak. Također, i politički predstavnici Hrvata u BiH trebali bi se aktivirati ranije u mandatu, a ne pred izbore. Ovo pitanje traži kontinuirani rad, smatra Tomašić.

Dotičući se izvješća o napretku BiH na putu ka EU koje će biti predstavljeno u Europskom parlamentu Tomašić kaže da nije sudjelovala u njegovoj izradi. "Odbor za vanjske poslove (AFET) nije moj odbor i zato te stvari prepuštam kolegama. Ne volim da se meni netko miješa u ribarstvo i regionalni razvoj pa se ne miješam ni ja njima. Proučim izvješće, kontaktiram druge hrvatske kolege i zajedno prođemo kroz to i vidimo jesmo li zadovoljni. Ako jesmo, od svoje grupacije koja je treća po veličini u EP-u tražim da to podrži, a ako nismo, onda lobiram za amandmane. To se pokazalo najučinkovitijim jer svatko zna što mu je činiti", kaže Tomašić.

U svibnju su novi europski izbori, na upit može li se prije europskih izbora i novog saziva parlamenta učiniti više po pitanju BiH kad je u pitanju izmjena izbornog zakona u BiH, a u skladu s odlukom Ustavnog suda u slučaju Ljubić, Tomašić se pribojava da ne može jer je BiH pri dnu prioriteta Europske unije. "Već sad se vidi da će ove izbore obilježiti borba protiv tzv. populizma, pritisak za daljnju političku integraciju i gubitak suvereniteta država i migracijsko pitanje. Sve ostalo bit će sporedno, koliko god se mi trudili, jer EU ima dosta unutarnjih problema. Treba čekati novi saziv", zaključuje Tomašić.