Kiseljak: Odana počast Mati Lučiću Maturici

Mato Lučić Maturica, Kiseljak, obljetnica
Naime, na ovaj dan prije 24 godine poginuo je Mato Lučić Maturica, bivši načelnik Stožera brigade HVO-a "Josip ban Jelačić".
Ovog vrsnog vojnog stručnjaka koji je dao nemjerljiv doprinos organiziranju obrane Središnje Bosne suborci se rado sjete, te mu svake godine u vojarni koja nosi njegovo ime, na ovaj dan odaju počast.

Tako su se i danas osim suboraca, njegovoj bisti pokonili i članovi obitelji, prijatelji i predstavnici javnog života i nositelji dužnosti sa svih razina predvođeni predsjedateljicom Doma naroda Parlametna FBIH Lidijom Bradara.

Uz položene vijence i zapaljene svijeće, vojni kapelan don Jakov Pavlović je predvodio i molitvu za Lučića ali i sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Molitva je nastavljena i na svetoj misi u kapelici u sklopu vojarne gdje je don Jakov u nadahnutoj propovijedi istaknuo kako obitelji poginulih branitelja ne trebaju hodati pognute glave, dapače, jer njihovi najmiliji nisu poginuli osvajajući tuđe terotorije, nego braneći svoja ognjišta, povijest, kulturu i identitet. Don Jakov je spomenuo i kako spomenik pokojnom Maturicu kao i križ stoji iznad njega, a kakvih je diljem BiH nakon Domovinskog rata, podsjećaju na vrijednost braniteljske žrtve kao i cijenu naše slobode koja je skupo plaćena.

Svetu misu je uveličao i crkveni, vojno-pjevački zbor.

artinfo.ba