Kiseljak izmislio multietičnost za Sarajevo

Možda nije na odmet dati ilustraciju podatka: Prije rata u Sarajevu je živjelo oko 200.000 (pravoslavnih) Srba, dok je danas u Sarajevu oko 450.000 stanovnika. Kanton Sarajevo ima nešto više, dodatnih 100.000 stanovnika.

 Piše: Tvrtko Milović i Artinfo.ba

Dakle, među više od pola milijuna stanovnika Kantona Sarajevo, krije se 51 vragolasti pravoslavni učenik!

Ima još podataka za uporedbu. Više od 200 je različitih obrazovnih institucija u KS. Jasno, na rukovodećim funkcijama pravoslavaca nema, što i nije problematično obzirom da pravoslavaca generalno nema. Ali ima 51 nesretni učenik koji je toliko malobrojan da više ne može biti smokvin list multitetničnom Sarajevu!

Jasno, poznati su razlozi egzodusa Srba, ali nisu poznati razlozi forsiranja epiteta „multietničnosti".

Multietničnost, po svojoj definiciji podrazumijeva prisustvo više etničkih (i vjerskih) skupina na određenom prostoru. Sarajevo se uvijek ponosilo svojim bošnačko-srpsko-hrvatskim identitetom, iako je, paradoksalno, upravo Sarajevo najglasnije u negiranju sva tri identiteta i instaliranju jednog - bosanskog.

Da će se to prije ili poslije, na ovaj ili onaj način ostvariti, potvrđuje upravo SPC objavom podatka o 51 djetetu. Dva razredna odjeljenja. Nasuprot (potencijalno) genocidnim učenicima Srbima, stoji nekoliko desetaka tisuća multitetničnih učenika Bošnjaka. Tako danas izgleda multitetnično Sarajevo.

Sve to ne bi bilo problem samo po sebi, da to isto Sarajevo ne pravi primjedbe na multitetničnost drugih gradova, a svi prozvani gradovi su redom multitetničniji od Sarajeva.

Sarajlije vole prozivati Kiseljak za ustaštvo. Bilo da se radi o navijačkim neredima ili Thompsonovom koncertu, Kiseljak je uvijek ustaško leglo. Jedna od stalnih argumenata je položaj Bošnjaka i „segregacija" u školama.

Možda ne bi bilo loše da ti isti multietničari posjete odvojene škole u Kiseljaku: tu bi utvrdili da sva prava koja Bošnjaci u Kiseljaku uživaju, Srbi i Hrvati Sarajeva mogu samo sanjati!

Gledano statistički, čak je i u jednom Kiseljaku, gdje je Srba prije rata bilo manje od 5 posto, danas procentualno više pravoslavnih đaka nego u Sarajevu gdje je Srba bilo 35 posto. Stoga, kada sarajevski intelektualci, publicisti, kolumnisti i različiti multietničari stave Kiseljak u usta nek se dobro zamisle: Za njih je Kiseljak izmislio multitetničnost!