Katastrofa na ulazima u BiH: Graničari cijepaju drva i lože vatru

doljani
Zamjenik predsjedavajućeg Odbora Borislav Radić kazao je za Oslobođenje da je situacija na nekim prijelazima u pogledu infrastrukture i uslova za rad naših graničnih policajaca, toliko katastrofalna da ne zaslužuje bilo kakav komentar.

Ljekarski pregledi
- Na pojedinim prijelazima ljudi nemaju struje ni vode, lože vatru i koriste toalete u prirodnom okruženju. Na drugim prijelazima, gdje postoji infrastruktura, poput Izačića ili Rače ne radi videonadzor i oni imaju neke druge probleme. Ono što je zabrinjavajuće jeste da već dugo granični prijelazi u BiH ili nisu pod videonadzorom ili je instaliran prije nekoliko godina, pa onesposobljen zbog neodržavanja. Bitno je naglasiti da je videonadzor bio pod kontrolom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali će na osnovu određenih zaključaka Parlamenta BiH postepeno biti stavljen pod upravu Granične policije BiH, kazao je Radić.

Ono što još zabrinjava, istaknuo je Radić, jeste što zaposleni u policijskim tijelima BiH, ne samo u Graničnoj policiji, godinama nisu prošli nikakve ljekarske preglede. Posljednja zdravstvena kontrola radne sposobnosti obavljena je 2007. i 2008. godine.

- Kada je u pitanju sam rad policijskih službenika na graničnim prijelazima, zapazili smo da postoji visok nivo profesionalizma. Kad se sagleda godišnji broj prijelaza, u Rači je on više od dva milijuna, u Brčkom milijun i po, a na Izačiću blizu tog broja, broj žalbi građana i sam pristup policijskih službenika prema građanima je na zadovoljavajućem nivou. Žalbe građana se i ove godine najčešće odnose na komunikaciju policijskih službenika sa njima. Građani su ove godine ukazivali na koruptivne aktivnosti policajaca. Ono što je veliki problem svih policijskih agencija je i nedovoljno poznavanje stranih jezika, što je najčešći uzrok nesporazuma između putnika i službenika, poručio je Radić, koji je dodao da je prilikom posjete prijelazima bilo govora i o spremnosti i postojanju operativnih planova u slučaju da izbjeglički van bude okrenut ka Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da je prijelaz Rača, koji bi mogao biti jedna od putanja eventualnog ulaska izbjeglica u BiH, jedan od modernijih, ali bez videonadzora.

Kako biti nasmijan?
- Nakon svega što smo vidjeli, napravit ćemo informaciju i uputiti je Parlamentu sa određenim zaključcima. Uistinu nas zabrinjava da još u BiH postoje prijelazi sa katastrofalnom infrastrukturnom. Graničari u 21. vijeku nose drva i lože vatru da bi mogli odraditi smjenu. Zaista nije primjereno, jer je stanje na granici ogledalo države. Na granici vas dočeka brdo drva i treba li očekivati da taj isti policajac odgovori svom zadatku i da bude presretan i nasmijan putnicima koji dolaze iz zapadnih zemalja. Postoji tu i druga strana medalje, zaključio je Radić, koji je za kraj mjeseca najavio posjetu graničnim prijelazima na jugu zemlje.

Podsjećamo, i član Kolegija Predstavničkog doma BiH Šefik Džaferović nedavno je reagirao na stanje na jednom prijelazu gdje je, ustvrdio je, zastava BiH istaknuta na zahrđalom jarbolu, pocijepana i spala na pola koplja. - To je tužna i sramna slika stanja i prvog utiska koji se dobija kada se ulazi u državu, kazao je Džaferović.