Kardinal Puljić: 'Ovoj zemlji treba sunca! Dajte joj sunca!'

kardinal puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Papa Franjo u BiH
Kardinal Puljić novinare je upoznao s tijekom priprema za dolazak Svetog Oca, prijavama hodočasnika, pripremama za Misno slavlje na Koševu kao i s drugim susretima sa Svetim Ocem u glavnom gradu BiH, a bio je i otvoren za pitanja novinara.

Kardinal Puljić je izvijestio da je rok prijava za hodočasnike produžen do 20. svibnja, te da je do sada pristiglo više od 50.000 prijava. Izrazio je uvjerenje da će svi prijavljeni moći biti smješteni na stadionu Koševo i da će distribucija ulaznica započeti 25. svibnja. Pozvao je sve hodočasnike da krenu na vrijeme napominjući da će ulazi na stadion biti otvoreni do 9 sati ujutro 6. lipnja.

Kardinal Puljić je upoznao novinare da se do 11. svibnja za susret mladih sa Svetim Ocem u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II." prijavilo oko tri i pol tisuće mladih. Oko 1.500 mladih sudjelovat će na molitvenom bdijenju u sarajevskom naselju Stup u petak, 5. lipnja. Napomenuo je da broj nije konačan te dodao da se prijavilo oko 500 volontera.

Kardinal Puljić je podsjetio da akreditiranje medijskih djelatnika završava 15. svibnja te da će uskoro biti novinarske i druge akreditacije.

Kardinal Puljić je, također, istaknuo da je ugodno iznenađen izvješćima službe sigurnosti, prema kojima se, kako je naglasio, jasno može vidjeti da je sve „pod kontrolom".

Izrazio je i radost da su prijave pristigle velikim dijelom iz Hrvatske, ali i iz Srbije, Makedonije, Slovenije, kao i iz hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj i Austriji te određeni broj hodočasnika iz Italije.

Na pitanje o postojanju reakcija vjernika iz Hercegovine s obzirom da Papa drugi put posjećuje glavni grad BiH, kardinal Puljić je kazao da je BiH jedna zemlja, a Sarajevo njen glavni grad, te da papa Franjo dolazi prvo kao poglavar Katoličke Crkve, a onda kao i državnik. Na novinarsku primjedbu da treći posjet jednog pape BiH nije doveo u fokus pitanje Međugorja, kardinal Puljić je kazao da „nema nikakve veze fenomen za sebe s Papinim posjetom jednoj zemlji". Pozvao je na kraju sve novinare da stvaraju „pozitivnu klimu" zatvorivši konferenciju riječima: „Ovoj zemlji treba sunca! Dajte joj sunca!" (kta)