Iz SDP-a isključili Envera Zornića i poručili: 'U našoj stranci nema mjesta za bilo koga tko se presudom dovodi u vezu sa zločinom'

SDP, Enver Zornić, Enver Zornić, toplana, posao

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Gradačcu razmatralo trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, a potvrđen je i stav stranke da političke odluke nacionalističkih lidera od prije nekoliko mjeseci dolaze na naplatu građanima.

- Na žalost, nije poznato do kada će trajati svojevrsni teror vladajućih nacionalnih stranaka nad građanima, pogotovo jer već godinu dana nemamo formiranu vlast na državnom i federalnom nivou. Nepostojanje nikakvog dogovora je dokaz da politike isključivanja i nacionalnog natjecanja nemaju budućnost u multietničkoj državi poput Bosne i Hercegovine, te kompromis u tom okruženju nikako ne može biti postignut - navedeno je u priopćenju SDP-a BiH, prenosi Fena.

Još jednom je naglašeno da SDP ostaje pri konceptu bh. identiteta u kojem ima mjesta za sve njene građane.

Na sjednici je donesena odluka o isključenju Envera Zornića iz SDP-a, kao i svih onih koji su članovi SDP-a, a koji su pravosnažno osuđeni, te izražen stav da u SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom, kriminalom i naročito ratnim ubojstvima.

Članovi Predsjedništva su razmotrili i tekst Sporazuma o jačanju i proširenju BH bloka, koji će na razmatranje biti upućen Našoj stranci, kao i svim drugim političkim subjektima koji bi u budućnosti mogli djelovati u okviru ovog Bloka.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka da SDP-u pristupe članovi Stranke udruženih nezavisnih demokrata iz Živinica.