Istraga o ubojstvu generala HVO-a Vlade Šantića

Prikupljaju dokaze vezane za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića počinjeno potkraj rata u BiH, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

Pretraga se provodi u zgradi stare željezničke postaje u Bihaću. Cijelo mjesto blokirala je policija.

Federalna televizija prije je objavila da bi željeznička postaja u Bihaću mogla biti mjesto na kojem je general likvidiran, stavljen u plastičnu bačvu i zakopan. Prema tim navodima, svjedoci zaštićena identiteta posvjedočili su da je tadašnji zapovjednik Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković naložio da generala HVO-a Vladu Šantića kobnog 8. ožujka vode na spavanje, kako je u prijašnjoj istrazi potvrdio i svjedok T. J. Ubojstvo generala Šantića do sada je tretirano kao ratni zločin.

Međutim, nova bi istraga slučaj mogla odvesti u drugom smjeru. U analizi tog predmeta došlo se do zaključaka da se on ne bi trebao svrstati u tu vrstu kaznenog djela, nego se radi o klasičnom ubojstvu i iz tih razloga predmet je vraćen u nadležnost tužiteljstva Unsko-sanske županije i u tom kontekstu Federalna uprava policije je preuzela taj predmet, rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

General Vlado Šantić bio je zapovjednik HVO-a u regiji Bihaća koja je bila pod snažnim napadima srpskih snaga, posebno u prvome dijelu 1995. Misteriozno je nestao u noći na 8. ožujka 1995. iz hotela "Sedra" kod Bihaća, nakon što je razgovarao s Dudakovićem. Mediji su nagađali da je general Šantić mučen i zatim ubijen, a njegovo tijelo bačeno u rijeku Unu.

O ubojstvu generala Šantića u ožujku 1995. posebno hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo vodilo je posebnu istragu, no ona nije dala rezultate.